Noutăți

Spectaculoasele formațiuni geologice de pe Insula Staffa – Locul care l-a fascinat pe Jules Verne. Galerie foto

  •  
  •  
  •  

Insula Staffa, din Scoţia, este unul dintre cele mai fascinante locuri de pe Pământ datorită formațiunilor geologice uimitoare de bazalt (similare cu cele ale formaţiunii Giant’s Causeway, din Irlanda). Micuța insuliţă, localizată la sud-vest de insula Ulva şi la jumătatea distanţei dintre Ross of Mull şi Insulele Treshnish, este una dintre cele mai mici din Hebridele Sudice.

Pe coasta de Est a insulei Staffa se află Peştera Caprei şi Peştera Clamshell. Cea din urmă are o înălţime de 10 metri, lăţimea de 6 şi se întinde pe o suprafață de aproximativ 45 de metri. Pe ţărmul sud-vestic se află Peştera Barcă şi Peştera Mackinnon, conectată printr-un tunel la Peştera Cormorant. Atracţia principală din Staffa o reprezintă formaţiunile stâncose inedite şi Peştera Fingal, o mare grotă marină, localizată lângă vârful sudic al insulei, cu o înălţime de aproximativ 25 de metri, o lungime de 75 şi formată în stâncă din coloane hexagonale de bazalt .

Insula a fost locuită până în anii 1700, populația totală fiind de doar 16 locuitori. În zilele noastre doar pescărişi şi turişti veniți să admire peisajul incredibil.

Insula a devenit celebră în secolul al 18-lea, după ce Sir Joseph Banks a pus piciorul pe acest petic de pământ. Mai apoi, la îndemnul acestuia și alte personalități i-au urmat – de la Regina Victoria şi Prinţul Albert, până la  Jules Verne sau  David Livingstone.

staf1 staf3 staf5 staf9 staf10 staf16 staf15 staf14 staf12 staf11

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii