Noutăți

Spectaculoasa Galaxie Sombrero ascunde, în centrul său, o gaură neagră ce are o masă de un miliard de ori mai mare decât Soarele!

Galaxia Sombrero, numită și M104 sau NGC 4594, se află în constelația Fecioara (Virgo), la aproximativ 28 milioane de ani lumină de planeta noastră. Este numită astfel pentru că haloul ce înconjoară discul său este neobișnuit de mare, conferind întregului aspectul unui sombrero (pălăria tradițională mexicană).

Examinarea atentă a protuberanței sale centrale arată numeroase puncte de lumină care sunt, de fapt, roiuri globulare (aglomerări de stele ținute laolaltă de către forțele gravitaționale). Inelele spectaculoase de praf ale Galaxiei Sombrero adăpostesc numeroase stele tinere, luminoase, prezentând detalii complicate, pe care astronomii nu le înțeleg, încă, pe deplin.

3

1

Examinarea galaxiilor în lungimi de undă imperceptibile pentru ochiul uman dezvăluie, adesea, informații care, altfel, ar fi greu accesibile. În anul 2012, telescopul spațial Spitzer a examinat galaxia Sombrero iar astronomii au aflat, astfel, că este vorba despre o galaxie încorporată într-o altă galaxie.

4

La examinarea galaxiei a reieșit că are un fel de „personalitate dublă”, după cum spun cei de la NASA. Sombrero este o mare galaxie eliptică, care ulterior a încorporat o galaxie disc. Motivul pentru care s-a petrecut acest lucru nu este pe deplin cunoscut.

Galaxia Sombrero este una dintre cele mai neobișnuite galaxii vizibile de pe Pământ. Inelul care înconjoară proeminența galaxiei are toate elementele necesare pentru nașterea de noi stele. De aceea, nu este surprinzător faptul că astronomii au observat, acolo, numeroase regiuni de formare a stelelor.

5

Peste 2.000 de roiuri globulare se învârt în jurul nucleului galaxiei Sombrero, număr legat de mărimea protuberanței centrale. Galaxia Sombrero deține o gaură neagră supermasivă, în „inima” sa. Observațiile privind mișcările stelelor din apropierea găurii negre sugerează că ar putea avea o masă de un miliard de ori mai mare decât Soarele nostru, fiind cea mai masivă gaură neagră identificată până acum în inima vreunei galaxii.

6

Pentru a studia Galaxia Sombrero în lumină vizibilă și în infraroșu au fost folosite telescopul spațial Hubble de la NASA și telescopul spațial Spitzer. La examinarea în infraroșu a reieșit că regiunile în care iau naștere noile stele sunt situate, de cele mai multe ori, de-a lungul marginii exterioare a inelului de praf ce înconjoară miezul galaxiei. 7

Surse: space-facts.com, www.space.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii