Noutăți

Spectacolul fascinant al vieții: imagini REALE ale unui ovul fecundat aflat în plină diviziune celulară!

  •  
  •  
  •  

O filmare incredibilă ne arată ce se întâmplă cu o celulă-ou (ovul fecundat) care trece prin procesul de diviziune. În cele 20 de secunde ale filmării, putem constata cum zigotul (celula-ou) se divide în patru noi celule, ajungându-se, finalmente, la milioane de noi celule.

Procesul diviziunii celulare a fost filmat pe durata unui lung interval de timp (33 de ore) și apoi imaginile au fost derulate cu rapiditate. Este un proces natural fascinant, care se petrece sub ochii noștri, fiind observabil, datorită noilor tehnologii, la cea mai bună calitate a imaginii de până acum!

z
Ovulul fecundat (zigotul) care trece prin procesul de diviziune provine de la o broscuță obișnuită (Rana temporaria), specie care poate depune 1000-2000 de ouă într-o singură repriză. Echipa care a realizat spectaculoasa filmare a trebuit să își construiască un echipament special pentru asta. Microscopul a fost poziționat pe un suport anti-vibrație. De asemenea, cercetătorii au trebuit să ia în considerație o mulțime de variabile, pentru realizarea filmului de 33 de ore, cum ar fi temperatura ambientală.

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.sciencealert.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii