Noutăți

Sonda spațială Juno ne dezvăluie un Jupiter mai complex decât s-ar fi crezut. Câmpul său magnetic este variabil iar miezul planetar este difuz!

  •  
  •  
  •  

Sonda spațială Juno a NASA, care s-a apropiat până la o distanță de 5000 de km de Jupiter, ne oferă detalii surprinzătoare despre gravitația acestuia, despre câmpul magnetic puternic al gigantului gazos, precum și despre atmosfera sa, care conține, printre alte gaze, și amoniac. Acum, cercetătorii nu numai că trebuie să-și reconsidere viziunea asupra planetei Jupiter, ci și ideile lor despre cum iau naștere și evoluează sistemele planetare.

Oamenii de știință credeau că, sub norii groși ai lui Jupiter, se află un mediu relativ omogen. Însă Juno a dezvăluit că planeta Jupiter este cu mult mai complexă decât s-ar fi putut bănui. Măsurarea gravitației lui Jupiter sugerează că planeta n-are un nucleu solid, compact. În schimb, nucleul este de mari dimensiuni și difuz, măsurând, probabil, cât jumătate din raza planetei. Nimeni n-a anticipat aceasta!

Câmpul magnetic al lui Jupiter este cel mai puternic din sistemul nostru solar. Datele furnizate de către Juno au indicat, în unele locuri, un câmp magnetic aproape de două ori mai puternic decât era de așteptat. Însă forța câmpului variază de la locație la locație, fiind extrem de mare în unele zone și mai slabă în altele. Câmpul magnetic provine de la curenții electrici care se deplasează la nivelul unuia dintre straturile exterioare de hidrogen molecular al planetei.

Câmpul magnetic al lui Jupiter interacționează cu vântul solar, un flux de particule încărcate electric emis de către Soare, iar această interacțiune determină aurorele boreale de pe Jupiter, ale căror imagini Juno le-a captat cu ajutorul camerelor sale de luat vederi în infraroșu.

4

O altă ciudățenie este modul în care amoniacul se ridică din partea de jos a atmosferei lui Jupiter. Fenomenul este prezent și pe Planeta Albastră, unde aerul cald de la ecuatorul terestru se ridică și creează curenți de aer puternici, uragane și alte fenomene meteo. Circuitul amoniacului observat în atmosfera lui Jupiter prezintă aspecte foarte asemănătoare. Dar, pentru că Jupiter n-are o suprafață solidă, ascensiunea gazului are loc, probabil, într-un mod deosebit de ceea ce se petrece pe Pământ. Cele observate pe Jupiter îi pot ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine atmosfera altor planete.

Jupiter este un standard de comparație pentru toți gigantii gazoși, din interiorul și de dincolo de sistemul nostru solar. Noile date furnizează importante indicii și despre modul în care au evoluat alte sisteme planetare.

1

Voyager 1 at Jupiter - Red spot Image taken on March 5, 1979 This image was re-processed on November 6, 1998 and re-recorded to film on the MDA film recorder, MRPS ID# 93779, from which this file was scanned. Original vidicon image size is 800 lines with 800 pixels per line.

6

a

Sursa: www.sciencenews.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii