Cunoaste lumea

Noutăți

Solstițiul de iarnă și sărbătorile anterioare Crăciunului

  •  
  •  
  •  

Existența festivităților pe timp de iarnă datorate fenomenului astronomic cunoscut drept „solstițiul de iarnă”, nu este întâmplătoare. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au sărbătorit acest moment al anului și au făcut-o prin prisma tradițiilor culturale și religioase diferite, unele dintre acestea supraviețuind până în zilele noastre.

În Europa de Nord și Asia de exemplu, la latitudini de 60 ° și mai mult, în antichitate iarna era lungă și întunecoasă. Era foarte frig și astfelt toată lumea aștepta ziua solstițiului de iarnă, noaptea cea mai lungă când soarele își schimbă poziția știind că nu peste mult timp va veni primăvara. Așadar, solstițiului de iarnă a fost un factor important în cultura umană cu cel puțin 12.000 de ani în urmă, în special în zonele din latitudinile nordice, deci foarte reci.

Celebrarea solstițiului de iarnă s-a dezvoltat în toată lumea ajungând să fie înlocuită în lumea creștină de Crăciun, ziua nașterii fiului lui Dumnezeu. Se poate spune astfel că sărbătoarea Crăciunului este prin urmare, una extrem de veche, milenară, anterioară erei creștine, o sărbătoare existentă în multe culturi.

Iată în mare de ce acum luna Decembrie este plină de sărbători. De exemplu, data de 21 decembrie reprezintă festivalul zeiței soarelui Amaterasu în Japonia. Este momentul în care zeița iese din peșteră – un mit tipic solar.

Pentru iranienii din întreaga lume, solstițiului de iarnă nu este doar cea mai lungă noapte a anului, este de asemenea prilejul potrivit pentru a comemora triumful zeului Mithra asupra întunericului. Sărbătoarea este cunoscută sub denumirea Shab-e-Yalda. Mithra, în vechea mitologie indo-iraniană, este zeul luminii, al cărui cult s-a răspândit din India până în Spania, Marea Britanie și Germania.

mithrazeul Mithra

De asemenea, demn de remarcat este festivalul zeului (copil) soare, Sokar, din Egipt, care apare la 22 decembrie.

indexzeul (copil) soare Sokar

Soyal este solstițiul de iarnă la indienii Hopi din nordul statului Arizona. Cu această ocazie au loc ceremonii și ritualuri de purificare, incluzând dansuri și uneori oferindu-se cadouri între membrii familiei.

74815-004-48960E20măști ale indienilor Hopi în sărbătoare de Soyal

Ziua Sfintei Lucia este un festival de lumini sărbătorit în Scandinavia în preajma solstițiului de iarnă.

Dong Zhi înseamnă „sosirea iernii” și este un festival important în China. Este perioada în care familia petrece timp împreună și sărbătorește anul care a tecut. Pe baza calendarului tradițional chinezesc, sărbătoarea cade în general între 21 și 23 decembrie.

Sărbătoarea solstițiului de iarnă a fost atât de importantă încât uneori a depășit una sau mai multe zile marcate în calendar, de exemplu 21 sau 22 decembrie. Prin urmare, festivitățile solstițiului de iarnă pot să apară înainte sau după datele mai sus menționate, cum ar fi festivitățile din timpul imperiului roman cunoscute sub denumirea de Saturnaliile, care începeau pe 17 decembrie și se încheiau la data de 23 decembrie.

Roman-fresco-of-dice-playerssaturnalia

Așadar, solstițiul de iarnă, cea mai lungă noapte a anului, cade pe 21 decembrie sau 22 decembrie în emisfera nordică și 20 iunie sau 21 iunie în emisfera sudică. Din cele mai vechi timpuri, oamenii din întreaga lume au recunoscut acest eveniment astronomic important și au sărbătorit  întoarcerea” Soarelui într-o varietate de moduri. Tradițiile solstițiului vechi au influențat sărbătorile de acum, cum ar fi Crăciunul.

dsc_0020
Mădălina Corina Diaconu – „Signs and symbols in world’s cultures and religions evolution”


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii