AIM radionica curs online

Noutăți

Software-ul care ne poate citi gândurile. Cum funcționează aceasta și ce informații pot sustrage oamenii de știință cu ajutorul său

Dacă credeți că mintea reprezintă singurul loc sau ultimul loc în care vă puteți păstra în siguranță cele mai adânci secrete din viața dumneavoastră, atunci trebuie să ştiţi că oamenii de știință încearcă și parțial se pare că pot reuși să ne citească și descifreze gândurile. O echipă de cercetători de la University of Oregon a realizat un dispozitiv care poate citi gândurile prin scanarea creierului și ulterior reconstruirea imaginilor pe care noi le vizualizăm în mintea nostră. „Putem citi memoria oricărei persoane şi putem extrage informaţia din creier”, a declarat neurologul Brice Kuhl.

Cercetătorii au selectat 23 de voluntari şi au pregătit un set de 1.000 de fotografii color cu diferite chipuri umane. Voluntarii au urmărit aceste imagini în timp ce erau cuplaţi la un aparat fMRI, un aparat care măsoară activitatea creierului prin detectarea modificărilor asociate fluxului sanguin. Legat de acest aparat a fost conectat şi un software special creat pentru a citi activitatea cerebrală a participanților la experiment şi a realizat, în timp real, o descriere matematică a fiecărui chip uman vizualizat de către aceștia. Cercetătorii au alocat 300 de numere pentru anumite trăsături faciale pentru că programul de calculator a reușit să le deslușească sub forma unui cod.

Aparatul a reușit să reconstruiască cu aproximație fiecare față văzută de voluntari, pe baza activității din două regiuni separate ale creierului: girusul unghiular (ANG), care este implicat într-o serie de procese legate de limbaj, procesarea numerică, conștientizarea spațială și formarea de amintiri vii, și cortexul occipitotemporal (OTC), care procesează indicii vizuali.

face-compile

Deși încă nu se pot reconstrui scene ale unei crime pe baza memoriei victimei sau nu se pot deslușii toate misterele din jurul unei persoane diagnosticate cu amnezie spre exemplu, acesta este un prim pas spre un viitor în care nici măcar mintea omenească nu va mai avea secrete și intimitate.

sursa: http://www.sciencealert.com/scientists-have-invented-a-mind-reading-machine-that-can-visualise-your-thoughts-kind-of

sursa: http://www.jneurosci.org/content/36/22/6069.short?sid=39264297-467f-403a-9806-429798f2237c

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii