AIM radionica curs online

Noutăți

SOCIETATEA SECRETĂ A LUI PITAGORA. Ce urmărea și ce a reușit să facă…

Pitagora (n. circa 580 î.Hr. – d. circa. 495 î.Hr) nu a fost doar un mare filosof, matematician și om politic, ci și creatorul unei paradigme social-politice extrem de avansate, chiar și pentru vremurile noastre.

Pitagora era convins că societatea omenească poate fi condusă, dar și instruită, dupa legitățile Armoniei Universale, Moralei, Eticii și Esteticii, iar adevărații conducatori trebuiau să fie membrii unei elite îndelung instruite și cu un înalt spirit civic și politic. Retras în Crotona (oraș în sudul Italiei) către anul 530, înființează aici o puternică școală filosofică, în fapt o societate secretă.

Această organizație, care se ghida dupa principii inițiatice secrete, era o structură închisa, având maximum 300 de membri, și era organizată pe trei nivele. Al treilea nivel (cel mai de jos) era cel al politicienilor, cărora li se încredințau treburile politice, administrative și juridice în accepțiunea actuala. Cel de-al doilea rang era alnomotheților, care trebuiau să fie un fel de misionari ai noilor principii, în formula care putea fi publică. Cel mai înalt grad era rezervat filosofilor-matematicieni, care trebuiau să respecte – ca de altfel toți membrii societății – niște reguli extrem de severe.

Pitagora 2Preselecția pentru intrarea în această elită secretă era extrem de riguroasă, astfel că un individ care intra în atenția lui Pitagora pentru calități deosebite care-l făceau diferențiabil față de ceilalți membri, era observat timp de trei ani, apoi era ridicat la rang de politician, echivalent cu un novice în societățile inițiatice actuale. Abia după ce trecea de primele două nivele putea să-l vadă pe Maestrul Pitagora la față. Instruirea era extrem de riguroasă, astfel că nimeni nu era sigur că, după opt ani de muncă asiduă, va face saltul spre al doilea rang.

În anul 535 î.Ch., după unele surse, adepții lui Pitagora reușesc să pună mâna pe putere în Crotona, fără a vărsa un strop de sânge, după ce, practic, oamenii lor ajunseseră treptat în toate punctele-cheie, datorită valorii lor umane și intelectuale. Organizația lui Pitagora rămâne la putere cel puțin 30 de ani, cu Pitagora în frunte. Se pare însă că el nu a exercitat nicio demnitate publică, până la moartea sa, în 495 î.Ch. Atunci ar fi avut loc o răscoală în care majoritatea capilor, inclusiv Pitagora, ar fi fost asasinați sau arși de vii într-un incendiu devastator.

Din acel moment, adepții intră in semi-clandestinitate. Organizația renaște, după aproape 400 de ani, având o imensă influență asupra unor curente filosofice importante și chiar asupra sectei esenienilor, despre care se spunea, în șoaptă, ca l-ar fi instruit pe Iisus în perioada în care a dispărut din viața publică, înainte de răstignire.

Deși nu există nicio dovadă că Pitagora ar fi lăsat ceva scris, doctrina sa filosofică ne este totuși destul de bine cunoscută, din lucrările lui Aristotel și Sextus Empiricus, precum și din lucrări ale pitagoricienilor de mai tîrziu. Totuși, nu se poate stabili cu precizie ce aparține lui Pitagora și ce au adăugat discipolii săi. Celebrele texte pitagoriciene „Versurile de aur ale lui Pitagora” și „Legile morale și politice ale lui Pitagora”, existente și în traduceri românești, aparțin unei epoci ulterioare.

Miron Manega

Sursa: Certitudinea.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

12 Comments on SOCIETATEA SECRETĂ A LUI PITAGORA. Ce urmărea și ce a reușit să facă…

 1. cetățeanul tulburat // 21 august 2016 at 1:42 // Răspunde

  În opinia mea Pitagora ăsta, este un personaj inventat.
  Deși nu există vreo dovadă că a lăsat ceva scris…Nu există vreo dovadă clară când și unde s-ar fi născut…Nu există o dovadă clară când a dat în primire…totul este ambiguu despre acest nume!!! Atunci de ce ni-l bagă pe gât ca cel mai mare, mega, giga, ultra…matematician, filozof, mafiot, mason…etc.?! Dacă a fost așa de mare cum ni se povestește, de ce nu i s-a făcut un desen sau o statuie serioasă să rămână peste milenii?! De ce a rămas doar o sculptură(cap si gât) făcută prin 1700 și niște desene făcute de un anonim de nu se știe când?!

  • DRAGUT IONUT // 21 august 2016 at 14:47 // Răspunde

   ‘cetateanule tulburat’… vorbesti mult dar arati ca nu stii nimic, ca nu esti nici documentat, ca majoritatea bagaciosilor in seama, de altfel, care sar cu intrebari ori explicatii lipsite de sens…
   O documentare, un studiu corect, ar conduce la intelegerea etimologiei numelui PYTHAGORAS… si apoi la intelegerea corecta a OMULUI si FILOSOFULUI care a fost, a doctrinei lui !!
   De asemenea, la fel de putin intelesi sunt si SOCRATE ori PLATON…
   Te intrebasi oare, daca un asemenea OM si opera lui filosofica e greu de acceptat ori inteles, ce sa mai spui despre viata de rahat a tuturor nepregatitilor din lumea asta care sunt precum pleava’n vant, cine va vorbi de ei ?!!
   Am formulat raspunsul intrigat fiind de faptul ca un neica’nimeni se intreaba cine e PYTHAGORA…

 2. cetățeanul tulburat // 21 august 2016 at 2:00 // Răspunde

  O altă chestiune falsă e Sextus Empiricus ăsta, care se presupune că ar fi trăit în secolul al II-lea AD, adică la 700 de ani după Pitagora, dar nimeni nu poate da explicații de unde a apărut și acest personaj…ăla nu lăsase nimic scris, dar ăsta devenise pitagorician…

 3. cetățeanul tulburat // 21 august 2016 at 2:06 // Răspunde

  Aristotel cu Platon au fost reprezentați pe o frescă de Raphael după 1500 AD la ordinul Vaticanului, de unde draci știa Raphael ăsta cum arătau cei doi în urmă cu două mii de ani?! 😉

 4. Asa cum au profitat si mai profita inca evreii, inca de pe atunci (antichitate) niste baieti destepti au inteles beneficiile aduse de manipularea istoriei… Asta fac si acum ungurii, rusii, ucrainienii…ca sa ii numesc numai pe “minunatii” nostri vecini. Ce e asa de greu?

 5. cetățeanul tulburat // 21 august 2016 at 20:04 // Răspunde

  Alo… neică Ionut! Nu te intriga, calcă frâna! Zi-ne nouă ăstora care suntem precum pleava’n vânt, care e treaba cu Pythagoras ăsta! Dacă ești așa de informat, poți să ne scrii aici biografia lui?! Vezi că tot noi ăștia care mai comentăm p-aici, nu ne jignim intre noi…știi tu …cu noroi e ușor de aruncat! 😉

 6. DRAGUT IONUT // 24 august 2016 at 18:08 // Răspunde

  Cum asa, te suparasi ?! Nici macar nu pricepi ca ‘comentul’ unuia ca tine – un lipsit de educatie, un neinformat, deranjeaza, jigneste ?! Ce ai spus tu cu privire la unul ca PITAGORA, este echivalent cu impertinenta unei rame la adresa lui DUMNEZEU cel necunoscut… Unul ca tine jigneste auditoriul prin prezenta lui si prin remarcile lipsite de inteligenta… Apropo – spune’mi si mie ce om intelectual ar face o remarca ca a ta ?! Prin remarca ta deplasata ti’ai tradat lipsa de cunoastere ! ‘Tulburatule’… poate ca te pricepi la sortat cartofi, dar nicidecum la a face comentarii cu privire la viata si opera filosofica a unuia ca PITAGORA !!! Te tradeaza si vocabularul de duzina… La un dialog pe tema filosofica nu te vei pricepe nicicand, asa ca pune frana ca te ajung cartofii din urma… si vor rade toti de tine !!!

 7. cetățeanul tulburat // 24 august 2016 at 21:46 // Răspunde

  Eu pot să spun despre tine că ești spălat pe creier și-ți mai zic… nu tot ce se mănâncă, zboară! Te-ai întrebat vreodată, dacă nu cumva Pythagoras ăsta pe care-l …ții tu în brațe…o fi fost inventat intr-o altă epocă, mai recentă, ca toată pleiada arhicunoscuta de personaje pe care nu le-a văzut nimeni, care apoi le sunt băgați pe gât botanistilor ca tine… drept dumnezeii planetei?! Din păcate… te dai inteligent, dar de fapt… sari ca broasca-n bordură.

 8. adica pitagora era mai destept decat IISUS?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii