Noutăți

Soarele nu este galben, deși așa îl vedem noi. Care este culoarea sa reală?

 •  
 •  
 •  

Deși pare greu de crezut, mai ales pentru că îl vedem zilnic, Soarele nu este galben, ci alb. Motivul pentru care Soarele pare galben pentru oameni este că atmosfera noastră împrăștie lumina de la Soare, astfel încât culoarea percepută se schimbă. Același efect de împrăștiere este motivul pentru care cerul arată albastru în timpul zilei, și negru pe timpul nopții.

Atmosfera Pământului împrăștie lumină în gama albastru și violet, astfel încât lungimile de undă rămase ale luminii apar galbene. Același efect este și motivul pentru care cerul va apărea adesea galben sau rosiatic în timpul apusului și a răsăritului.

Conform estimărilor, vârsta Soarelui este de aproximativ 4,6 miliarde de ani, steaua se află la jumătatea ciclului principal de evoluție, în care hidrogenul din miezul său se transformă în heliu prin fuziune nucleară. În fiecare secundă, peste patru milioane de tone de materie sunt convertite în energie în nucleul soarelui, generându-se astfel neutrino și radiație solară.

Ne mai putem bucura de lumina albă a Soarelui vreo 5 miliarde de ani, după calculele astronomilor. În acel viitor îndepărtat astrul ceresc se va transforma într-o stea gigantă roșie și mai apoi într-o pitică albă, iar în cele din urmă își va epulza hidrogenul și se va stinge, lucru ce va duce și la dispariția vieții de pe Pământ.

Totuși, până atunci, zic să ne bucurăm de lumina sa, mai ales că fiecărei raze îi trebuie 8 minute pentru a ajunge pe Pământul. Un alt lucru interesant despre Soare este faptul că se deplasează spre constelație Hercules cam cu 20 km pe secundă, iar energia prezentă în miezul său are nevoie de aproximativ… un milion de ani pentru a ajunge la suprafaţă.

sursa: http://all-that-is-interesting.com/fascinating-facts-today-i-found-out

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on Soarele nu este galben, deși așa îl vedem noi. Care este culoarea sa reală?

 1. Cristian // 6 mai 2020 at 2:38 // Răspunde

  Este auriu spre alb si cu alte nuante pe el .
  Dar are si foarte mult galben .
  Din cauza spatiului intunecat in care se invarte , razele se vad ca fiind albe , dar este foarte mult si galben .
  Are si ceva materie foarte neagra in interiorul lui .

  Oricum , organele pentru vaz ale oamenilor nu pot functiona la temperaturile radiatiilor de pe Soare . Dar este si foarte mult galben si cu alte nuante si spre alb , este auriu .

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii