AIM radionica curs online

Noutăți

Skradinski buk, una dintre cele mai frumoase cascade din Europa se află în Croația. Galerie foto

Croații nu se mândresc doar cu titlul de viceampioană mondială la fotbal, ci și cu peisajele extrordinare din țara lor. Un astfel de loc minunat este și Parcul Național Krka, situat în întregime pe teritoriul cantonului Šibenik-Knin, un parc cu o suprafață de 109 km2 de-a lungul râului Krka. Skradinski buk este cea mai populară cascadă de pe râul Krka și este unul dintre cele mai vizitate locuri din Croația. Este o piscină naturală, cu apă limpede și curată. Căderile de apă de pe cele 17 trepte, de-a lungul a 800 de metri, cu o diferență de nivel de 45 de metri, crează un spectacol unic și un peisaj desprins din povești. Pentru turiști au fost făcute mai multe pasarele din lemn de unde pot vedea spectacolul oferit de natură. La baza cascadei se poate înota într-o apă de cristal, asta în timp ce restul zonei este înconjurat de vegetație luxuriantă mediteraneană.

Optsprezece specii de pești trăiec în arealul râului Krka, printre care zece sunt endemice, ceea ce face Krka un reper natural de cea mai înaltă categorie. Păstrăvul este un pește ce poate fi găsit în acest ecosistem. Specii de stuf, lacuri formate de-a lungul râului și pajiști inundate abundă în amfibieni și păsări, în timp ce tufișurile și formațiunile de piatră sunt acasă pentru reptile. Abundența de specii de păsări face, de asemenea, din acest spațiu o  valoroasă regiune ornitologică a Europei. Printre mamifere, există 18 specii de lilieci, care sunt, în general, pe cale de dispariție. De asemenea, tot aici descoperim o altă specie amenințată, vidra.

În interiorul parcului descoperim insula Visovac, care a fost fondată în timpul domniei lui Ludovic I al Ungariei. Pe insulă se află Mănăstirea Visovac fondată de franciscani în 1445. Parcul include și o mănăstire ortodoxă, Mănăstirea Krka, înființată în 1345. Insula poate fi vizitată cu barca, pornind de la Skradinski Buk. Manastirea Krka este un centru spiritual al Eparhiei Ortodoxe dalmate, care are sediul la Šibenik. Acesta a fost menționat pentru prima dată în documente scrise în anul 1402. Mănăstirea a fost construită și reconstruită până la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2014/05/skradinski-buk-in-croatia.html
traducere și adpptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii