AIM radionica curs online

Noutăți

Sistemul de peșteri Er Wang Dong este atât de mare încât are propria climă, inclusiv nori și ceață

Explorat în întregime abia în 2013, Er Wang Dong (adică „A doua peșteră regală”) este un sistem de peșteri enorm aflat în provincia Chongquing, în sud-vestul Chinei.

Având pasaje care se extind cale de 42.000 de metri și o adâncime maximă de 441 metri, Er Wang Dong este atât de mare, încât are propria pădure luxuriantă, bălți cu apă limpede precum cristalul și cataracte rapide, stalagmite enorme și – lucru foarte ciudat – nori.

Minerii din zonă care extrăgeau azotat știau că sub dolina Niubizi Tiankeng („dolina Botul Boului”), adâncă de 195 de metri, se afla ceva foarte mare.

Însă abia după ce o echipă de 15 exploratori și fotografi de la Societatea de Explorare a Peșterilor Hong Meigui a cercetat adâncimile dolinei a ieșit la iveală mărimea uriașă a sistemului de peșteri, potrivit WonderMondo.

Până când exploratorii au ajuns acolo, niciunul dintre pasajele subterane majore ale sistemului nu făcuse cunoștință cu lumina.

Format în calcar în perioada Ordoviciană (care a durat în jur de 45 de milioane de ani, între 488 și 443 de milioane de ani în urmă), sistemul Er Wang Dong se află lângă alt sistem mare de peșteri, numit San Wang Dong, care are o lungime de aproximativ 67.800 de metri.

Citește mai mult: Incredibilia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii