Noutăți

Singapore: Țara care și-a mărit teritoriul cu aproximativ 20%, mulțumită nisipului importat de la statele vecine. Acum acestea nu mai doresc să îi vândă!

Cambodgia a interzis permanent exporturile de nisip, încheind oficial vânzările către Singapore, care îl folosea de ani de zile ca parte a unui program de mărire a propriului teritoriu. Potrivit cifrelor celor de la ONU, Singapore a importat mai mult de 72 de milioane de tone de nisip din Cambodgia din 2007 și până în prezent. Singapore și-ar fi extins teritoriul cu circa 20% datorită nisipului important din țările vecine. Unele dintre clădirile reprezentative din Singapore, Complexul Marina, a fost construit pe un petic de „pământ” format cu ajutorului nisipului importat din Cambodgia.

Desigur, ca o țară să își mărească teritoriul cu 20% pare neverosimil, însă Singapore este un stat-oraș insular mic, cu puțin peste 700 de km pătrați (dar cu peste 5 milioane de locuitori), adică cam cât 3-4 orașe de dimensiunea Bucureștiului..

Grupurile ecologice din Cambodgia alături de cele internaționale au declarat că săparea și dragarea au avut un impact grav asupra ecosistemelor costiere.

Purtătorul de cuvânt al ministerului minelor și energiei din Cambodgia, Meng Saktheara, a declarat că noua interdicție permanentă este un răspuns la preocupările legate de protecția mediului și nu are legătură cu modul în care cei din Singapore au folosit nisipul: “Grijile ecologiștilor sunt corecte, deci ministerul a decis să interzică exporturile de nisip, indiferent de contractant “, a spus el.

_96913281_hi009944492

Cambodgia nu este prima țară care a impus o astfel de interdicție. Malaysia are o lege similară încă din 1997, în timp ce Indonezia a anunțat interdicția de a exporta nisipuri către Singapore în anul 2007.

Singapore sau Republica Singapore, este un stat-oraș insular și cea mai mică țară din Asia de Sud-Est. Tocmai dimensiunile reduse și numărul mare de locuitori, circa 5,5 milioane, le-a făcut pe autorități să recurgă la importul de nisip de la vecini pentru a-și mări teritoriul.

sursa: bbc.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii