Noutăți

Shibam – orașul “zgârie-norilor” din LUT. Blocurile unice în lume au între 5 și 11 etaje

  •  
  •  
  •  

Orașul Shibam, situat în zona central-vestică a provinciei Hadhramaut din Yemen, este cunoscut în întreaga lume pentru „zgârie-norii” săi din lut. Micuțul oraș, locuit de 7 000 de suflete, se poate mândri cu peste 500 de blocuri de 5-11 etaje, construcții unice în lume. Bizarele clădiri ridicare atrag anual milioane de vizitatori, motiv pentru care Shibam mai este numit și “Manhattan-ul deșertului.”

Shibam este adesea numit “cel mai vechi oraș cu zgârie-nori din lume” – primele blocuri au apărut în secolul al XVI-lea. Locuitorii erau des afectați de inundații, motiv pentru care s-au hotărât să își construiască casele cât mai înalte pentru ca apa să nu le mai inunde și să le distrugă bunurile. Planul orașului este în formă de trapez și este înconjurat de ziduri groase din pământ. Deși primele construcții verticale apar în sec. al-XVI-lea, Shibam a fost înființat mult mai devreme. Sursele istorice care vorbesc de secolul 3 î.Hr.

oras11123 989efff oras122323 oras5454

Văzut de la depărtare, orașul pare a fi construit de o colonie de furnici. În general, la etajele inferioare camerele sunt utilizate pentru depozitarea cerealelor sau a altor lucruri de uz casnic, iar sus, la etaje, sunt spațiile de locuit și bucătăria. Principala cameră se află la etajul al doilea, un fel de sufragerie, unde se adună toată familia pentru socializare. Aceasta este decorată cu coloane din gips și lemn, covoare și un loc special de ținut ceaiul.

Multe blocuri trec de 30 de metri înălțime, iar de-a lungul timpului acestea au necesitat numeroase reparații. Vânturile uscate și căldura distrug des lutul folosit la construcție. Mai mult, pentru a-și proteja casele, acum locuitorii acoperă fațadele și acoperișurile cu adezivi speciali, iar cei care sunt mai înstăriți și le vopsesc cu var, lucru ce îi scapă de termite.

Orașul Shibam este inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO încă din anul 1982.

ddd44 oras111 oras6777

sursa: amusingplanet.com

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu    
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii