AIM radionica curs online

Noutăți

Shaka Zulu – liderul unui mic trib din Africa care a devenit conducătorul unui imperiu de temut

Fiecare continent are războinicii săi de temut. În Africa, un nume memorabil este cel al lui Shaka Zulu – cel care a fondat și condus Imperiul Zulu în primele decenii ale secolului al XIX-lea.

Shaka s-a născut în jurul anului 1787. Era fiul lui Senzangakhona kaJama, liderul micului trib Zulu, care ocupa o parte din sud-estul teritoriului de astăzi al Africii de Sud.

Mama lui Shaka se numea Nandi. La momentul nașterii copilului ea nu era soția legitimă a lui Senzangakhona. Din acest motiv, mama și băiatul său au fost alungați din trib și s-au stabilit printre indigenii Langeni. Să fii copil nelegitim nu era deloc ușor în acele vremuri și, de-a lungul copilăriei sale, Shaka a fost batjocorit în mod constant. După ce au petrecut o vreme în rândul tribului Langeni, mama și copilul s-au mutat din nou.

De data aceasta, s-au alăturat indigenilor Mthethwa, care erau conduși de șeful de trib Dingiswayo. Aici, Shaka a învățat diverse tactici și strategii de luptă și a servit în armata lui Dingiswayo. Această perioadă a fost hotărâtoare în viața lui Shaka. Având fizicul unui războinic și un talent diplomatic remarcabil, tânărul a avansat rapid în rang, devenind comandant-șef.

În 1816, tatăl lui Shaka a murit. Dingiswayo l-a ajutat pe comandantul său să-i alunge de la putere și să-i ucidă pe frații lui mai mari din satul Zulu. Astfel, Shaka a devenit conducătorul tribului din care fusese cândva alungat.

La acea vreme, indigenii Zulu erau un grup mic, o comunitate care nu depășea 1.500 de membri. Însă acest lucru a început să se schimbe sub domnia lui Shaka.

Citește mai mult: Incredibilia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii