Noutăți

Shaka Zulu – liderul unui mic trib din Africa care a devenit conducătorul unui imperiu de temut

  •  
  •  
  •  

Fiecare continent are războinicii săi de temut. În Africa, un nume memorabil este cel al lui Shaka Zulu – cel care a fondat și condus Imperiul Zulu în primele decenii ale secolului al XIX-lea.

Shaka s-a născut în jurul anului 1787. Era fiul lui Senzangakhona kaJama, liderul micului trib Zulu, care ocupa o parte din sud-estul teritoriului de astăzi al Africii de Sud.

Mama lui Shaka se numea Nandi. La momentul nașterii copilului ea nu era soția legitimă a lui Senzangakhona. Din acest motiv, mama și băiatul său au fost alungați din trib și s-au stabilit printre indigenii Langeni. Să fii copil nelegitim nu era deloc ușor în acele vremuri și, de-a lungul copilăriei sale, Shaka a fost batjocorit în mod constant. După ce au petrecut o vreme în rândul tribului Langeni, mama și copilul s-au mutat din nou.

De data aceasta, s-au alăturat indigenilor Mthethwa, care erau conduși de șeful de trib Dingiswayo. Aici, Shaka a învățat diverse tactici și strategii de luptă și a servit în armata lui Dingiswayo. Această perioadă a fost hotărâtoare în viața lui Shaka. Având fizicul unui războinic și un talent diplomatic remarcabil, tânărul a avansat rapid în rang, devenind comandant-șef.

În 1816, tatăl lui Shaka a murit. Dingiswayo l-a ajutat pe comandantul său să-i alunge de la putere și să-i ucidă pe frații lui mai mari din satul Zulu. Astfel, Shaka a devenit conducătorul tribului din care fusese cândva alungat.

La acea vreme, indigenii Zulu erau un grup mic, o comunitate care nu depășea 1.500 de membri. Însă acest lucru a început să se schimbe sub domnia lui Shaka.

Citește mai mult: Incredibilia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii