Noutăți

Sfântul Gral, legendă și adevăr

 •  
 •  
 •  

În Biblie, cupei folosite de Isus Christos la Cina cea de Taina nu i se acordă vreo importanță specială. Dar de-a lungul secolelor, destinul acestui vas legendar numit Sfântul Gral a produs multe povești, pornind cu legenda regelui Arthur, pana la “Indiana Jones și Ultima Cruciadă”.

Pentru că Isus a folosit vasul la Cina cea de Taina, acesta a fost prețuit de unii oameni ca o relicva extrem de valoroasă. Gralul primește o investiție spirituală și mai puternică după poveștile cu Iosif din Arimathea care strânge în acest vas sângele lui Isus aflat pe cruce.

644499-265ecdf0-b928-11e3-9580-78f49dffd642

Sunt multe teorii despre locul unde a ajuns Gralul. Una spune că acesta a fost luat de la Ierusalim în timpul Cruciadelor de către Cavalerii Templieri. Este de asemenea o altă poveste care spune că Iosif duce cupa în Glastonbury, Anglia. În 1906, un bol albastru despre care se pretindea ca este Gralul a fost găsit acolo și, de atunci, încă alte patru vase asemănătoare au apărut în Anglia, Țara Galilor sau  Orientul Mijlociu.

holy-grail_24754_600x450

Dar, în realitate, istoricul Richard Barber, autorul cărții The Holy Grail: Imagination and Belief, spune că toate acestea sunt doar povești.

“Întreaga poveste a fost imaginată de un poet, Chrétien de Troyes, din secolul 12,” a spus el. Ceea ce este fascinant la această legendă este că povestea a fost născocită de un singur scriitor. “Sunt atâția oameni care caută Gralul”, spune el.  “De fapt, este mai interesant că cineva poate să își imagineze ceva în secolul al XII-lea… iar acel concept va rămâne încă în picioare 800 de ani mai târziu. ”

Traducere și adaptare, Ancuta Motoianu

Sursa: nationalgeographic.com

Sursa foto: Burstein Collection/CORBIS, www.news.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Sfântul Gral, legendă și adevăr

 1. cetățeanul tulburat // 9 iulie 2016 at 10:14 // Răspunde

  Mare dreptate are acel nene, povești născocite de toți tâmpiții care au rămas istorie reală în ziua de azi…Mă întreb oare vaticanului nu-i e rușine cu atâta nonșalanță să impună religii și să construiască biserici pe toată planeta în fiecare localitate ca oamenii să fie păcăliți rugându-se numai la pereți pictați, iar la ieșire să ceară donații?! Cum vă explicați că “Sfântul Petru” a fost ales primul papă? …explicație de la vatican…pentru că avea cheile raiului la el! 😉

 2. Ar fi putut fi una din cupele,,murrhinae”,foarte rare si scumpe prezente la familiile romane foarte instarite.In aceste cupe la sfirsitul marilor petreceri, stapinii turnau vin si puneau petale de trandafir, oaspetii trecind-o din mina in mina.Multi au asociat-o cu sticla de Murano dar recunosc ca nu stiu exact ce este.Ar fi putut avea un rol in aparitia religiei crestine prin abaterea atentiei de la ceea ce se intimpla de fapt.(sunt prea multe de spus si sunt doar teorii)

  • …daca tinem cont de ceea ce a spus d-l Mihai Gruia Sandu referitor la usoara modificare a cuvintelor prin palatizare,inmuiere,am putea avea,,graal=grai”…si atunci…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii