Noutăți

Sentinţă uluitoare în dosarul „Aurul Dacic“. Infractorii care au traficat comorile dacilor au fost achitați!!! Detalii:

Adevarul.ro: De zece ani, mai mulţi căutători şi traficanţi de comori dacice din Munţii Orăştiei au fost judecaţi la Deva şi apoi, în apel, la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru prejudicii de milioane de euro aduse statului român prin afacerile ilegale cu artefacte descoperite în cetăţile dacice. Magistraţii au pronunţat sentinţa definitivă în ultimul mare dosar al Aurului Dacic.

„Traficul cu artefacte funcţionează de multă vreme în lume, dar cele sustrase din România au incitat piaţa internaţională nu doar prin valoarea lor economică, dar mai ales din punct de vedere istoric, fiind vorba de bunuri care intrau în categoria Tezaur şi care aparţineau, în principal, de patrimoniul naţional şi, în plan secund de patrimoniul universal”, se arată în dosar. Liderii unor grupări infracţionale s-au reprofitat,  orientându-se spre noua oportunitate de îmbogăţire rapidă, drept pentru care s-au organizat în echipe de braconaj arheologic şi au făcut rost de detectoare performante, maşini de teren, au racolat muncitori zilieri plătiţi pentru servicii de călăuzire spre siturile arheologice clasate monument istoric şi i-au folosit pentru săpături în zonele indicate prin detecţii, plătindu-le, după caz, sume derizorii sau consistente”, informau anchetatorii, în dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă într-unul dintre cele mai voluminoase dosare ale traficanţilor de comori dacice, furate din Munţii Orăştiei, scoase din ţară şi traficate pe piaţa neagră a antichităţilor din Occident. Din 2008, zece inculpaţi au fost judecaţi pentru infracţiuni legate de traficul de obiecte de patrimoniu. Potrivit rechizitoriului, grupul condus de un interlop sârb, Ilic Ljubisa, şi de clujeanul Radu Horia Camil, a fost cercetat pentru braconaj arheologic, în dosarul în care Ministerul Culturii şi Cultelor a cerut iniţial daune de 6,6 milioane de euro. În perioada 1998 – 2007, obiectele descoperite de echipele de braconieri în urma unor detecţii ilegale în siturile protejate din zona cetăţilor dacice ale Munţilor Orăştiei au ajuns pe piaţa neagră internaţională de antichităţilor. Vineri, au primit sentinţa definitivă. Majoritatea au fost achitaţi, pentru cele mai multe dintre infracţiunile de care au fost acuzaţi intervenind prescrierea. Citeste mai mult: adev.ro/p62gbw Vezi mai jos scurtmetrajul documentar COMORI ȘI LOCURI ENIGMATICE DIN ROMÂNIA:

Nota mea: Și iată că justiția de doi bani din România își face treaba în slujba infractorilor, așa cum ne-a obișnuit: tergiversează atât de mult dosarele până când se ajunge la prescripția faptelor, iar infractorii scapă. Acest lucru se întâmplă de o viață de om!!!


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii