Cunoaste lumea

Noutăți

„Semafoarele” – prima rețea de comunicație care transmitea rapid mesaje codate. Când au apărut și cum funcționau…

  •  
  •  
  •  

Semaforul” a fost prima rețea de comunicare pe scară largă care permitea transmiterea de mesaje rapide. Sistemul a luat ființă în vara anului 1790, în Franța. Pentru că țara nu avea relații bune cu vecinii săi, autoritățile se gândesc să înființeze un sistem care să le permită transmiterea de informații secrete în cel mai scurt timp posibil, lucru vital în cazul unui război.

semaphore-telegraph-36

Sistemul Claude a fost realizat de frații Claude și a constat într-o serie de turnuri plasate la distanțe de maxim 30-40 de km unul față de altul. Fiecare turn avea un aparat format din două brațe de lemn mobile conectate printr-o bară transversală. Prin deplasarea brațelor și a barei transversale la diferite poziții și unghiuri, operatorul turnului putea face un total de 196 de simboluri diferite, care erau observate de către operatorul următorului turn cu ajutorul un telescop.

semaphore-telegraph-56

Operatorii erau obligați să verifice stațiile învecinate la fiecare câteva minute pentru a repera eventualele semnale noi și apoi, dacă era cazul, să le reproducă astfel încât să ajungă și la urechea autorităților abilitate de a le soluționa. A fost un loc de muncă obositor și extrem de solicitant – fiecare greșeală a operatorilor putea duce automat la distorsionarea mesajului. Cele mai multe mesaje au fost criptate iar operatorii nu aveau voie să cunoască ce semnifică fiecare simbol. Treaba lor era să transmită numai ceea ce observă către următorul semafor. Un operator de specialitate putea trimite trei simboluri într-un minut, ceea ce făcea ca un mesaj întreg să ajungă de la Paris la Lille, pe o distanță de 200 km, în aproximativ 9 minute.

Succesul semafoarelor a dus la apariția mai multor rețele similare în toată Europa, în special în Suedia și Regatul Unit. Cea mai extinsă rețeaua, formată din 556 de stații, acoperea mai mult de 4.800 de km. Semafoarele au fost atât de apreciate de autoritățile de la Paris încât acestea au respins inițial introducerea telegrafului electric. Sistemul a rămas funcțional până în 1852. semaphore-telegraph-76 semaphore-telegraph-22

sursa: amusingplanet.com  / BBC / Communications Museum of Macao / The History Blog

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii