Noutăți

Selfie cu omul preistoric de acum 9000 de ani de la Schela Cladovei

  •  
  •  
  •  

Dacă în drumurile dumneavoastră ajungeți la centrala „Porțile de Fier I”, aici se poate vizita un muzeu interesant și puteți participa la un proiect cultural atipic. Este vorba de proiectul „Selfie cu omul preistoric de la Schela Cladovei”. Proiectul are ca scop promovarea culturii mezolitice de la Schela Cladovei în context cultural european și valorificarea patrimoniului cultural național.

Schela Cladovei din judeţul Mehedinţi, în urma descoperirilor arheologice făcute aici, se dovedește a fi una dintre cele mai vechi aşezări stabile din Europa, cu o vechime de circa 9000 de ani. Peste Dunăre, la Lepenski Vir (Serbia), urmele umane se dovedesc a fi la fel de vechi. Revenind și trecând prin sala lungă a muzeului de la Porțile de Fier, cu diferite artefacte istorice așezate în vitrine translucide, veți fi fost conduși către liftul ce coboară către sala turbinelor, acolo unde uriașii metalici se rotesc năucitor, transformând puterea apelor în energia electrică atât de necesară civilizației umane actuale, vă veți „întâlni” cu o pereche de uriași de peste 1,90 m. înălțime, ce străjuiesc neclintiți peste întreaga sală. Sunt două reprezentări în mărime naturală a vechilor locuitori de aici, botezați Corbu și Pesca și numiți de către specialiști „Homo sapiens sapiens Schela Cladovei”.

Cultura Schela Cladovei s-a dezvoltat în perioada 8.000 – 5.500 î.Hr., numele ei fiind luat după un cartier al oraşului Drobeta Turnu Severin. După o primă campanie de săpături desfășurată în anul 1965, cercetările au fost reluate în 1967 și 1968. Odată cu avansarea lucrărilor la barajul de la Porțile de Fier, eroziunea malului s-a accentuat. Caracterul urgent al săpăturilor de salvare din alte așezări din amonte (care urmau să fie acoperite total de ape) și fondurile limitate au dus la întreruperea cercetărilor până în 1982. De atunci și până în 1997 cercetările au continuat în fiecare an,  fiind reluate în perioada 2001-2002 și apoi, din nou din 2006, în cadrul unui proiect comun de cercetare româno-britanic, având ca parteneri Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan din București, Universitatea din Edinburgh și Muzeul Regional Porțile de Fier din Drobeta Turnu Severin. Principalele unelte descoperite aici sunt realizate din silex, cuarțit, dar mai ales din os. Manifestarile artistice constau mai ales din incizii geometrice pe diferite obiecte din os, folosite ca amulete sau pandantive.

În cadrul proiectului cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, „Selfie cu omul preistoric de la Schela Cladovei”, implementat de Muzeul Regiunii Porţilor de Fier în parteneriat cu Primăria Drobeta Turnu Severin şi Şcoala Gimnazială Nr. 5 de la Schela Cladovei, campania de „redescoperire” a omului preistoric de la Schela Cladovei continuă.

Pentru doritori, fotografiile selfie pot fi trimise pe adresa: omulpreistoricschelacladovei@yahoo.com. „Mesageri” ai oamenilor preistorici de la Schela Cladovei sunt de fapt două manechine cu măşti personalizate şi vestimentaţie specifică, unelte şi arme preistorice, care sugerează aspecte din viaţa mezolitică de la Schela Cladovei, ce au fost expuşi în diferite medii culturale (Colegiul Naţional Traian, Şcoala Gimnazială Nr. 5 de la Schela Cladovei, Şcoala Gimnazială Constantin Negreanu, Muzeul Hidrocentralei Porţile de Fier I).

Replicile expuse au avut ca sursă bunurile culturale aflate în patrimonial Muzeului Regiunii Porţilor de Fier. Omul preistoric de la Schela Cladovei a „depăşit” graniţele judeţului Mehedinţi, ajungând şi la Craiova, unde şi-a spus povestea în cadrul Târgului de Turism „Promovăm Oltenia”, organizat de Universitatea din Craiova, în luna mai a acestui an. Pentru mai multe informaţii, vă invităm să vizitaţi pagina facebook „Selfie cu omul preistoric de la Schela Cladovei”, care găzduieşte fotografiile celor care doresc să-şi facă selfie cu reprezentanţii celei mai vechi aşezări stabile din Europa (vechime circa 9000 de ani), pagină în care au fost iniţiate 3 concursuri: „Cel mai votat selfie cu cele mai multe like-uri”; „Cel mai distribuit selfie”; „Cea mai «informată» fotografie”. Câştigătorii acestor 3 concursuri vor primi ca premii, câte un catalog „Omul preistoric de la Schela Cladovei”. Acest catalog dăruit ca premiu va oferi date noi despre civilizația umană aflată aici, pe malul dunărean, acum 9000 de ani.

Conf. Univ. dr. George V Grigore


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii