Noutăți

Sedlec – uimitoarea Biserică a Oaselor (Foto)

  •  
  •  
  •  

În Cehia există un edificiu renumit în toată lumea, osuarul Sedlec, alcătuit din scheletele a zeci de mii de oameni și faimos pentru precizia cu care au fost așezate oasele, în așa fel încât să rezulte imagini unice.

Se presupune că acest edificiu conține scheletele unui număr de 40.000 până la 70.000 de oameni.

Supranumită „Biserica oaselor”, această capelă este faimoasă în toată lumea, destinație de top a turismului gotic (sau „negru”, cum mai este denumit) și se remarcă prin volumetrie, dispunerea uimitoare a rămășițelor și precizia cu care a fost realizat.

În 1278, Henry, abatele Mănăstirii din Sedlec, a fost trimis în Țara Sfântă, de unde s-a întors cu o mână cu pământ de pe Golgota, pe care l-a răsfirat deasupra cimitirului local.

Acest act pios a făcut din cimitirul localității unul dintre cele mai râvnite locuri de îngropăciune din Europa centrală medievală. Ulterior, în secolele al XIV-lea și al XV-lea, epidemiile și războaiele au făcut necesare lărgiri succesive ale acestui mare cimitir.

La un moment dat, s-a decis ridicarea unui așezământ religios gotic, cu un nivel superior pentru rugăciune și o capelă care să funcționeze ca osuar.

Era anul 1511 când unui călugăr pe jumătate orb i s-a dat însărcinarea să exhumeze scheletele și să facă în așa fel încât ele să încapă în osuar, pentru a face loc noilor îngropăciuni în cimitirul în creștere accelerată.

Acest om a lucrat singur, toată viața, la curățarea perfectă a oaselor care erau dezgropate și așezarea lor în formă de piramidă, în capela semisubterană.

Ulterior, în secolul al XVIII-lea, s-a construit o intrare în capelă, care să susțină zidul frontal, ce se aplecase primejdios din cauza munților de oase.

Abia în 1870 familia Scharzenberg, de nobili locali, îl angaja pe tâmplarul și sculptorul în lemn Frantisek Rint să pună o ordine în toate acele oase

Așa a început povestea unuia dintre cele mai celebre osuare din lume. Oase umane sunt folosite, în interior, pentru mai toate elementele decorative, de la simboluri heraldice și blazonul familiei de aristocrați Schwarzenberg, până la obiecte de cult.

În mijlocul spațiului tronează un candelabru enorm, impresionant, executat cu o măiestrie ieșită din comun.

Potrivit informațiilor locale, pentru realizarea candelabrului s-au utilizat toate tipurile de os uman cel puțin o dată. Are șapte brațe la capătul cărora se apleacă spre privitori cranii care privesc trecătorii. Tot la interior, patru ridicături enorme, făcute tot din oase, au formă de clopot și umplu spațiul.

Toate aceste elemente, la care se adaugă alte trei candelabre, piese de altar, lanțuri decorative și cupe ritualice din zeci de cranii prelucrate fac din osuarul Sedlec unul dintre cele mai vizitate repere turistice ale Cehiei și ale Europei.

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii