AIM radionica curs online

Noutăți

Secretul formării coloanelor masive de bazalt negru din Causeway a fost descifrat de vulcanologi

În premieră, oamenii de știință au reușit să reproducă în laborator procesele chimice care stau la baza coloanelor geometrice neobișnuite formate pe coasta Irlandei de Nord. Acestea au fost pentru mult timp sursă de inspirație pentru crearea de mituri și legende locale, fiind printre cele mai uimitoare caracteristici geologice de pe Pământ. S-a presupus faptul că se formează în momentul în care magma fierbinte se răcește iar roca se contractă, dar nu era clar care este pragul de temperatură care face trecerea de la lichid topit la coloană geometrică dură.

“Temperatura la care se răcește magma pentru a forma aceste forme geometrice este o întrebare care a fascinat lumea geologică de foarte mult timp. Studiul a demonstrat faptul că pietrele se fracturează atunci când ajung la temperaturi de 90 până la 140˚C sub temperatura la care magma se cristalizează într-o rocă, ceea ce este de aproximativ 980˚C pentru bazalturi”, susține vulcanologul Yan Lavallée.

geometricformationsirwland11

ddd

Cu alte cuvinte coloanele masive de bazalt negru din Causeway (Irlanda de Nord) dar și Devils Postpile (SUA), se formează în momentul în care magma are o temperatură de 840-890 ˚C. Acestea sunt rezultatul unor erupţii vulcanice care au avut loc acum circa 60 de milioane de ani și, conform estimărilor, există peste 40.000 de coloane ieșite din mare în formă hexagonală aproape perfectă pe coasta Irlandei de Nord. Cea mai înaltă coloană este de 12 metri, iar lava solidificată are în unele locuri grosimea de 28 de metri. Constatările au aplicații extraordinare atât pentru vulcanologie cât și pentru cercetări geotermale ulterioare. Rezultatele sunt publicate în revista Nature Communications.

giantcauseway18

sursa: https://www.sciencealert.com/we-know-how-these-amazing-geocentric-giants-causeway-columns-formed

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii