Noutăți

Secretul de pe insula Svalbard. Locul de unde se coordonează și descarcă informațiile primite de la sateliți. Unii suspectează baza că ar fi folosită în scopuri militare

  •  
  •  
  •  

„Observatorul Artic” de pe insula norvegiană Svalbard, situată între Groenlanda și Polul Nord este una dintre cele mai îndepărtate și izolate stații științifice de pe Terra. Izolarea insulei de civilizație oferă acesteia cel mai curat cer din lume, lucru ce permite efectuarea de cercetări astronomice, meteorologice sau climatice.

SvalSat este o stație de sol prin satelit deschisă în 1997, și administrată de Kongsberg Satellite Services (KSAT). Din cei 120 de angajați ai KSAT, 22 sunt staționați în Longyearbyen și lucrează la SvalSat. KSAT nu este legat de un anumit operator de sateliți, iar unele dintre antene comunică cu mai mulți sateliți, reducând astfel costurile în comparație cu stațiile de sol dedicate. Pentru un satelit tipic, datele sunt livrate clientului final în cel mult 30 de minute după descărcare. Clienții includ Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT), Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA), Agenția Spațială Europeană (ESA) și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA).

arctic-technology05[19] Winternight[20] arctic-technology010[22] arctic-technology01[3] arctic-technology07[12]

De asemenea, stația citește și distribuie date de la satelitul japonez de cercetare solar Hinode. Instalația a înregistrat o creștere mare a numărului de clienți după 2004, când sistemul de cablu submarin Svalbard a început să furnizeze o conexiune la Internet prin fibră. Concesiile pentru descărcare se eliberează numai sateliților civili, dar unele date au fost utilizate indirect de către forțele armate. Există un dezacord cu privire la faptul dacă aceasta constituie o încălcare a Tratatului de la Svalbard.

Toți sateliții care folosesc SvalSat au nevoie de o aprobare de la Autoritatea Norvegiană de Telecomunicații din Norvegia. O astfel de aprobare este acordată doar sateliților care ar respecta tratatul și exclude în mod explicit sateliții militari. Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică vânzarea de informații către organizațiilor militare. Guvernatorul orașului Svalbard inspectează stația de două ori pe an. Aceasta include verificarea jurnalelor, dar nu informația reală transferată.Toți angajații SvalSat au nevoie de o autorizație de securitate de la NATO și forțele armate norvegiene pentru a lucra aici.

Dawn[19] Sunken_Ship[14] arctic-technology06[12] arctic-technology08[15] Petrol_Pump_In_Moonlight[16]

sursa: http://www.aerospace-technology.com/projects/svalbard/

sursa: http://www.amusingplanet.com/2011/02/arctic-technology-by-christian-houge.html

sursa: http://www.bldgblog.com/2010/09/arctic-technology/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii