Noutăți

Se va redeschide Aleea Sfinxilor din Luxor

  •  
  •  
  •  

O alee de peste 3 km de sfinxi cu cap uman lega cândva templele din Karnak și Luxor.

Acest drum era folosit o dată pe an în timpul festivalului Opet, când egiptenii defilau de-a lungul lui purtând statuile lui Amon și Mut într-o reconstituire simbolică a căsătoriei lor.

La templul Luxor, Amon a fost transformat magic în Min, zeul fertilităţii.

Se crede că aproximativ 1.350 de statui sfinx au aliniat acest drum împreună cu capele cu barcă aprovizionate cu ofrande. Regina Hatshepsut (1479-1425 î.Hr.) a construit șase dintre aceste capele.

Fiecare dintre ele avea o funcție precisă, cum ar fi să răcească vâsla lui Amon sau să primească frumusețea lui Amon.

Construcția Aleeii Sfinxilor a început în timpul Regatului Nou și s-a terminat în timpul domniei dinastiei a 30-a a lui Nectanebo I (380-362 î.Hr.).

Drumul a fost renovat de regina ptolemaică Cleopatra (51-30 î.Hr.) și folosit ulterior de romani. Recent, 850 de statui fragmentate au fost descoperite de-a lungul unei secțiuni a drumului Sfinxilor construit de Amenhotep III (1390-1352 î.Hr.).

Aleea a fost restaurată recent în încercarea de a revigora sectorul turistic al Egiptului, care a fost puternic lovit de pandemia de coronavirus.

O procesiune de sute de interpreți îmbrăcați în costum de epocă va pleca de la Templul Luxor și se va îndrepta pe bulevard către Templul Karnak – al doilea cel mai vizitat sit de patrimoniu al Egiptului, după Piramidele din Giza.

Data redeschiderii a fost planificată inițial să coincidă cu aniversarea descoperirii, pe 4 noiembrie 1922, a mormântului regelui Tutankhamon în Valea Regilor din Luxor. Data este sărbătorită în fiecare an ca sărbătoare oficială în provincia Luxor.

Ceremonia va recunoaște, de asemenea, festivalul egiptean antic Opet, care a fost sărbătorit în principal la Teba – așa cum era cunoscut Luxor în lumea antică – și mai ales în timpul Noului Regat din 1550 până la 1069 î.Hr.

Ritualul a fost un tribut adus vechiului zeu egiptean Amon-Ra, care era principala zeitate a orașului antic Teba.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii