Cunoaste lumea

Noutăți

Se petrec lucruri INCREDIBILE în cetățile medievale ale lui Gelu și Menumorut…

 •  
 •  
 •  

Săptămâna trecută am fost plecat prin Transilvania pentru investigații și filmări la noul documentar la care lucrez și, recunosc, realitatea găsită pe teren bate orice film!

Cred că doar în România și în țările bananiere este posibil să descoperi așa ceva! E de mirare că mai existăm ca națiune, în condițiile în care de la cele mai înalte instituții ale statului și până la autoritățile locale reavoința, prostia, incultura și nepăsarea fac legea…

Imaginați-vă: avem identificate clar cetățile conducătorilor valahilor (românilor) din secolele IX-X – Gelu, Glad și Menumorut – cei care AU FOST AICI, ÎN TRANSILVANIA, atunci când au venit ungurii, lucru recunoscut chiar de istoricii maghiari medievali și, în loc să faci obiective turistice din ele, să le promovezi ca dovezi ale primordialității românilor în Transilvania, tu, Stat Român, tu, Minister al Culturii, tu, Autoritate Locală îți bați joc de aceste obiective arheologice de o uriașă importanță pentru români.

Nu numai că nu există indicatoare care să îți arate drumul către ele, nu numai că nu există măcar un singur panou lângă aceste cetăți care să vorbească turistului despre istoria lor, dar, mai mult decât atât, în cetatea lui Menumorut din Biharia (județul Bihor) este amenajat un TEREN DE FOTBAL și câteva clădiri, probabil vestiare, iar în cetatea lui Gelu din Dăbâca (județul Cluj) SE CULTIVĂ PORUMB, adică, cu alte cuvinte, se ară cu plugul!!!

CETATEA LUI MENUMORUT (dă click pentru a mări):

Menumorut 1

Menumorut 2

Menumorut 3

Această situație, nu numai că este ilegală, dar arată un grad ridicat de inconștiență și grobianism, pe de o parte, și de trădare a interesului național, pe de altă parte. Pentru că, evident, nu ne imaginăm că toți cei responsabili de aceste situații sunt retardați și nu înțeleg ce înseamnă un monument istoric de primă importanță.

Dacă în cazul primăriei Biharia, putem înțelege lipsa de interes în promovarea istoriei românilor, fiind vorba de un primar maghiar, nu aceleași circumstanțe putem să i le acordăm primarului etnic român al comunei Dăbâca.

De unde rezultă că, pentru acest gen de situații prezente în toată țara, nu putem să acuzăm doar extremismul maghiar și utopia Ungariei Mari cu care și-au infectat mintea unii dintre unguri, sau agresiunea sionistă a celor care vor să fie stăpânii lumii, pentru că distrugerea istoriei noastre nu ar fi posibilă dacă mulți dintre români nu ar fi complici – unii pentru că pur și simplu sunt lipsiți de educație sau de-a dreptul proști, alții pentru că sunt indiferenți, egoiști sau lași, iar alții pentru că și-au vândut deja sufletul.

Fără îndoială, principalii responsabili pentru situația națională dezastruoasă a monumentelor și siturilor arheologice sunt reprezentanții Ministerului Culturii, minister condus foarte mulți ani de oamenii UDMR-ului (care au pompat o grămadă de bani în refacerea bisericilor reformate sau a altor obiective maghiare). Peste toate, mă întreb cu ce s-o fi ocupând și poliția de patrimoniu?!… Să nu știe nimic?!…

CETATEA LUI GELU (dă click pentru a mări):

Gelu 1

Gelu 2

Gelu 3

Dacă sunt optimist, totuși, (deși foarte revoltat!) este pentru că numărul celor cărora le pasă este din ce în ce mai mare, iar acest lucru mă face să sper că putem în câțiva ani să resetăm lucrurile în această țară!

E nevoie însă să fim mai uniți, mai determinați, mai curajoși! Depinde foarte mult și de noi!

Daniel Roxin

P.S. În câteva zile voi veni cu un alt articol incendiar: În centrul Alba Iuliei a fost făcută o descoperire arheologică foarte importantă pentru români, pentru ca apoi să fie acoperită cu pământ. Ca să se aștearnă tăcerea?


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

54 Comments on Se petrec lucruri INCREDIBILE în cetățile medievale ale lui Gelu și Menumorut…

 1. Lipsa de interes e condamnabilă
  dar ce tot aburești aici cu valahi în Transilvania, nu poți spune români ?

  • Daniel Roxin // 17 iunie 2015 at 20:11 // Răspunde

   valahii și românii sunt tot una. În acea vreme așa eram numiți. Dar, pentru că pot fi destui în ceață, ca tine, voi pune în paranteză ca să înțeleagă oricine… In orice caz, nu e cazul sa fii impertinet cu cineva care se straduie sa faca lumina si care lupta pentru istoria noastra. Nu crezi?

   • Daca esti incult si needucat, trebuie sa jignesti pe cineva care incearca sa-ti dechida capul ala mic??Asta e o chestiune specific romaneasca, strigatoare la cer!!Aici a ajuns tartanul de roman reprezentativ!!!Asta e mentalitatea!!!Cu aceste rebuturi trebuie sa ne batem pt a schimba tara asta!!Valah+Roman, bolovane!!Oricine a terminat 4 clase stie asta!!Invata carte, ca sa ai respect!!Hal de tara..

    • Daniel…! În legătură cu biserica străveche, sau lăcașul de cult, descoperit în Alba Iulia, păi știrea e veche de peste 2 ani! Este vb. deci despre cel mai vechi lăcaș de cult, descoperit pe teritoriul României și care ,,autoritățile,, l-au astupat cu pămînt și au pus gazon și beton, pe deasupra!

   • Cer iertare pt greseli…Am vrut sa spun…Valah=Roman…Multumim mult, Daniel Roxin, pt determinarea ta…Ma plec cu respect!!

    • Infatuarea,intoleranta, violenţa, cruzimea, mitocănia,mârlănia, probabil ca ne dezbina
     mai mult decat porumbul cultivat in cetatea
     lui Gelu,acum toti is muscati de fund 🙂

  • Consider că nu contează etnia primarului. El este primar în România si este cetatean român. Ca atare trebuie să ia măsuri. Dacă nu iubește România nu are ce căuta in fruntea primăriei!!!!!

 2. BOBSE GAVRIL // 17 iunie 2015 at 20:42 // Răspunde

  Din pacate nu am stiut ca va aflati prin zona.V-am fi invitat sa vizitati Rezervatia Naturala tASAD-BIHOR.Situatia ar cam fi aceeasi,doar ca un grup de,, entuziasti,,localnici sub indrumarea specialistilor de la Muzeul Tarii Crisurilor se trudesc sa puna in valoare bogatia culturala locala.Gasiti un inceput pe site-ul….Tasad si nu numai.

  • cunosc Tasadul si pe CEI MINUNATI CARE AU ORGANIZAT ACOLO UN FOARTE FRUMOS MUZEU… de v-am putea clona, ce bine ar fi :))

 3. Cea mai veche biserica de rit ortodox de pe teritoriul Romaniei daca nu ma insel, astea sunt descoperirile de la Alba. Sub Biserica Greco-Catolica se intinde cimitirul acestei biserici. Le-am darama cererile revizioniste ale maghiarilor, pentru ca aceasta biserica reprezinta continuitatea poporului roman pe aceste meleaguri, una dintre multele exemple de acest gen. Descoperirea a fost facuta in urma cu cativa ani buni, pe cand se lucra la cetate, o parte din vestigii au fost duse la Budapesta, de ce? Pentru ca in acea vreme la Ministerul Culturii aveam un ungur ca si ministru. Fain asa.

  http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/cea-mai-veche-biseric-rom-nia-fost-descoperit-alba-iulia
  http://istorie-furata.blogspot.ro/2013/09/mostenirea-ortodoxa-ungariei-si-inertia.html
  Site-uri pe care am mai gasit stirea. La vremea aceea au aparut ceva articole si in presa locala, asta incercam sa caut, dar nu am gasit.

 4. Matache VOICU // 17 iunie 2015 at 21:04 // Răspunde

  Vă mulTțămesc Dl.Daniel Roxin • ► Nu e din prostie; din prostie s-ar călca și și-ar rupe gâtul; eu am învățat de aceste cetăți făcând școala în anii ’50 în Teleorman – iar cine le are ”în curte” stă pe dârlogi și se minunează cum sunt risipite…

 5. Ionita Marian // 17 iunie 2015 at 21:10 // Răspunde

  Nu-i de mirare cand, de curand, ministru al Culturii a fost K Hunor. Desigur ca, acest fapt nu este suficient; exista si multi altii, chiar romani, care nu sunt interesati de adevarata noastra identitate, „papica„ find pe primul loc.

 6. Daniel E.Poza // 17 iunie 2015 at 21:26 // Răspunde

  Excelent subiect voievodatele timpurii ale romanilor!!Propun pentru o emisiune viitoare un subiect:Bisericile vechi de piatra ortodoxe din Tara Hategului.
  Felicitari dl.Roxin!

 7. Bravo Daniele, cu ce te putem ajuta in lupta noastra? Apoi nu inteleg dece tot trebuie sa ne justificam cine a fost primul in Transilvania si nu numai? Eu cred ca e clar? Daca e dupa mine toate orasele din Ungaria si nunumai sunt cladite de Daci( Traci-Geto-Daci etc.)astfel ce ni atata frica de ei?

 8. Acum aproape 20 de ani la cetatea Piroboridava din judetul Galati se mai gaseau unele resturi de ziduri, pe cand in prezent absolut nimic si alea s-au furat.
  Pana nu se schimba mentalitatea populatiei lupta intelectualilor patrioti e cam injusta.

 9. Mladin Daniel // 18 iunie 2015 at 0:53 // Răspunde

  Domnule ROXIN unde este in acest caz ca si in multe altele , marea institutie si facultate de istorie din cluj de unde ies cei mai strambi tineri arheologi pt ca ce artatai se afla chiar in curtea dansilor ! Cata nesimtire ,pe domniile lor de ce nu-i purica nimeni?

 10. Sunt de top 10 la merge şi aşa, dar se putea şi mai rău. În comparaţie cu Argedava, amândouă par ferite de căutătorii de comori. Degrabă vor sări atât proprietarul porumbului, cât şi fotbaliştii dacă cineva va începe să facă săpături pe terenurile folosite de ei. Pentru ei acelea sunt valorile sigure pe care înţeleg să le apere. Turism, ridicarea localităţilor, fac parte din categoria promisiunilor electorale neonorate. Pe site-ul Primăriei Dăbâca din 2010 apar ca proiecte dezvoltarea turismului, construirea unui camping.

 11. GHERAN MIRCEA CONSTANTIN // 18 iunie 2015 at 7:48 // Răspunde

  Pina nu vom înțelege si recunoaște istoria noastră cu bune si rele si vom începe s-o respectam nu vom putea merge pe un drum ascendent ca popor ,mulțumim tuturor celor care fac ceva pentru alinarea sufletului romaniilor .

 12. Mihai FLOAREA // 18 iunie 2015 at 14:04 // Răspunde

  Adevăruri dureroase: clasa politică actuală își dușmănește propriul popor, acționează împotriva adevărului istoric nu din prostie, ci sistematic.

 13. Felicitari Daniel Roxin pentru toata stradania si timpul investit pentru a scoate la iveala spre cunoasterea publicului larg adevarul istoric care a fost atata timp falsificat.

  P.s Nu merita sa acordati atentia unor comentarii postate de anumiti indivizi rauvoitori sau subnutriti intelectual

  • Mihai Sipos // 19 iunie 2015 at 1:38 // Răspunde

   Clasa politicà este in marea-i ei majoritate formatà din grupuri de banditi alogeni, care au sarcina sà ascundà adevàrul istoric despre inaintasii nostri si nicidecum sà-l scoatà la luminà scotindu-l in evidentà! Dacà adevàrul ar fi rostit ,…romànii ar prinde curaj incàrcindu-se cu acea dozà de mindrie nationalà ,ar renaste spiritul natiunii care nu ar permite acestor nemernici sà ne tinà in intuneric !!! De fiecare datà cind vàd documentarele domnului Roxin, parcà am sentimentul cà tràiesc aievea in acele timpuri si sint mindru cà fac parte din neamul acesta atit de nobil care a dàruit atit de mult umanitàtii !!!

 14. Stimate domnule Roxin,
  Sunt convins ca talentul jurnalistic va determina sa puneti titluri pompoase pentru a atrage cititorii. Aceasta situatie nu este o dezvaluire, ci un lucru normal intr-o tara care nu mai are timp de istorie, cu geografia ciuntita si cu un sfert din populatia activa plecata la munca in Europa.
  Nu scriam nimic daca nu exista remarca total neadecvata, dar cu o scanteie a Florentinei. Exemplific cu un banc. O domnisoara isi suna prietena si-i spune ca Ionel ia propus o partida de sex pe 500 Euro, ca ea nu prea vrea si ca ce sa faca. Prietena ii raspunde ca sa ceara 1000 si sa-i spuna ca vrea numai in picioare si pe la spate, iar dupa ce ia bani sa se ridice si sa o ia la fuga. A doua zi prietena o suna si-i spune ca Ionel a aruncat 1000 de Euro pe jos, in monede de 1 Euro si i-au trebuit doua ore sa-i adune pe toti, stand aplecata. Concluzie, este bune sa stim ce vrem si cand facem o intelegere sau militam pentru ceva, sa ne gandim si la consecinte. Daca nu mai vrem sa fim urmasii lui Traian si ruda cu jumatate din Europa, va fi cam greu sa convingem Europa ca noi suntem cei de unde au „descalecat” romanii. S-ar putea sa-i creada pe altii, din motive lesne de inteles (adica politice), care afirma ca slavii s-a nascut si crescut de la Marea Neagra pana la Marea Nordului si ca au drepturi istorice in jurul acesteia. Pentru ca adevarul nu exista, mai ales la capitolul istorie. Adevarul il scriu cei puternici, iar dovezile ies la iveala sau stau ascunse dupa cum vor puternicii zilei. A se vedea cele mai sus scrise de dumneavoastra, care fac parte din aceeasi categorie, nu sunt numai dorinta(sau nevolnicia)alesilor nostrii.

 15. Pai cum vrei sa se păstreze ceva când ungurul care era ministrul culturii a donat bani doar pt bisericile catolice din Covasna, Harghita….? Și cn mai.știe unde…asa ne trebuie, dacă tot punem la putere oameni care vor sa fure tara și care nu.și iubesc țara

 16. Marilena Chersin // 18 iunie 2015 at 17:09 // Răspunde

  MULTUMESC , DANIEL ROXIN, PENTRU DRAGOSTEA TA, PENTRU EFORTUL TAU, PENTRU TOT CEEA CE FACI INTRU AFLAREA ADEVARULUI. FII BINECUVANTAT!

 17. Sorin Rotaru // 18 iunie 2015 at 18:05 // Răspunde

  Felicitari pentru curaj. Este primul mesaj in care vad cu adevarat mania generata de frustarea ce persista si in mine si in altii (inca putini, dar din ce in ce mai multi).
  Sigur exista solutii, trebuie doar sa le gasim si pentru asta trebuie sa ne si adunam, macar in cuget.

  Doamne Ajuta!

 18. staicu floriana // 18 iunie 2015 at 21:00 // Răspunde

  Domnule Daniel Roxin, va salutam cu respect!Salutam ,de asemenea si multumim pentru eforturile d-voastra in descoperirea adevaratei istorii vechi si stravechi a tarii noastre. Propunem sa faceti un memoriu la Ministerul Culturii si unul la Politia de Patrimoniu , in care sa prezentati toate aceste situatii stranii privind patrimoniul istoriei romanilor. Acest memoriu sa il poate semna cine doreste(ca o petitie) . Asa cum eu gandesc ca ar trebui condusa Romania in parteneriat cu poporul,prin petitii. Ne putem mai departe gandi ce se poate face cu aceasta petitie ,fiindca va fi semnata de foarte multi romani.Lucrurile se misca incet dar sigur. Daca vor fi manifestatii pentru a-i determina pe intepenitii aia din parlament sa faca ceva si pentru istoria noastra,vom fi acolo unde trebuie.Un semn!

 19. Nu este de mirare sa se intample asa, avand in vedere calitatea indivizilor care sunt, din pacate, la conducerea astei tari,dusmani de moarte ai natiunii romane,dar si magyare, ca pe noi toti ne jefuiesc acesti calici nesatui,care s-au prasit in fruntea statului prin lovitura de stat din ’89…Atata timp cat nu vom termina cu ei, ne va merge din rau in mai rau, in toate domeniile.

 20. Cine nu cunoaste istoria neamului si din ce pamant se trage inseamna ca nici pe sine nu se cunoaste!
  Istoria este ca un corp omenesc,care trebuie studiata in biblioteci,pe teren,in scoli,colocvii,seminare si nu in ultimul rand intre oameni.Istoria este trecutul,prezentul si viitorul neamului romanesc si-mi pare rau ca invatamantul scolar nu mai pune pret pe aceasta disciplina. Citisem undeva cateva randuri despre lipsa de pastrare,ingrijire si constructii ale unor lcadiri,in care se spunea: Am cunoscut ce nu vor mai cunoaste,acei ce-n urma mea s-or naste.Am cunoscut cand se faceau imparatii cenuse,iar altele sa le mai ie-e locul,n-au mai avut nici cand,nici cum norocul!
  Acum totul se distruge,se vinde,se cumpara si nu se mai pastreaza nimic pentru urmasi.Vai de tara care nu-si pastreaza limba,portul,obiceiurile si nu cunoaste din ce neam se trage. Acum in zilele de 17-18 iunie sunt zilele omagiale ale marelui istoric N.Iorga,sarbatorit cu mare drag si piosenie in frumosul targ al Botosanilor,unde s-a nascut si invatat! Stimate domnule Daniel Roxin eu zic,daca aveti timp treceti si prin Moldova de Sus-Est,aveti ce vizita si aveti ce scrie. Cu prietenie,Miroslav!

 21. Ia sa aiba enlezii asa ceva…Pai ei scormonesc pamantul si gasesc tot felul de harburi din vremea romanilor,zidul lui Hadrian este ingrijit cu sfintenie si noi care mai avem zidurile ciclopice (care se vad si din satelit) ale dacilor ce facem??;le demolam,aram pamantul deasupra lor…OOOOOFF!Romanie iarta-ne!!!!!!!!!!!!!

 22. Deși trăiesc de 55 de ani în străinătate, totuși nu m-am înstrăinat de literele alfabetului românesc,nu înțeleg dece majoritatea românilor nu-l mai folosesc!
  Când citesc mesajele electronice primite din România, găsesc că este ridicol acest fenomen !
  Aurel.

 23. Cred si deja sunt sigur ca suntem o natie de timpiti,habotnici si meritam ce avem.Punct!

 24. Felicitari ptr inversunarea cu care continui aceste scormoneli care deranjeaza foarte tare !!!
  Consider ca atita timp cit din scoala nu se implementeaza sentimentul de apartenenta la aceste plaiuri incarcate de putere divina,de bogatie si de o istorie care cutremura pe oricine care vrea sa inteleaga si sa accepte cu adevarat adevarul istoric,pina atunci „nebunii”ca tine ca mine si ca si destui inca altii vom lupta cu mori de vint,cu ideologii care-ti spun ca aici este foarte bine sa faci scoala sa te pregatesti ca sa fii numai bun ptr a fii sluga celor de afara,intradevar pe alti bani decit linga fratii tai si ca este de preferat sa nu ramii ca sa poti prin pozitia care o vei putea avea la un moment dat sa schimbi blestemul ultimelor zeci de ani in care incontinuu Dacia a fost in pozitia de cersetor la ea acasa !!
  Asteptam in continuare si luptam in continuare !!!(vezi ce poti afla de cetatea de la Sintana jud Arad unde se ara la fel cu tractoarele !!! aici sa agatat de plug acu niste ani in urma un lant dacic de vreo 2-300 grame!!)

 25. ducele menumorut ce-l ce si-a facut datoria precum romanii din cuhea maramures si a invins doua osti ungare nomade conduse de tosu si zobolsu oprind astfel intrarea ungurilor nomazi in romania. notarul anonim la finalul lucrarii sale aminteste de teritoriile regatului ungar din timpul fiului lui arpad. si spune de raul sava(serbia), spaleto(adica split in croatia),teritoriile moravilor(slovacia, cehia) dar nicaieri de un teritoriu din ardeal ceea ce dovedeste inca o data opozitia puternica a romanilor ardeleni in fata acestor nomazi.

 26. Nitu Marin // 21 iunie 2015 at 9:11 // Răspunde

  Este revoltator ce se petrece si este trist pentru ca responsabilii romanii nu sunt in satre sa gestioneze istoria bogata a propriului popor si sa o promoveze ca pe un stindard al nostru.

 27. daniel,
  cred ca este momentul sa faci o petitie pe facebook, twitter s.a.m.d. care sa fie semnata de cit mai multi cititori si … am vrut sa scriu adepti dar de fapt este vorba de cea mai sfinta radacina de patriotism, adresata presedintelui Romaniei, adresata guvernului actual si chiar forurilor ONU pentru cercetarea obiectivelor istorice, sa se faca chiar o cerere de acordare de fonduri internationale pentru salvarea obiectivelor si tezaurului istoric.
  Ai toate atuurile de a porni o astfel de actiune si cred ca o multime de romani din lumea larga vor semna, vor da un „share”, vor fi alaturi de tine. Multumesc pentru tot ce faci si voi incerca sa ajut cu ce voi putea. Numai bine si… MULT SUCCES!

 28. sarbu tanase // 21 iunie 2015 at 15:34 // Răspunde

  E buna propunerea lui Rinaldo, dar:
  -probabil păpușoii sunt acolo pentru că terenul e ”privatizat”, și atunci, trebuie să lupți cu ”constituționaliștii români”, se zice, ”foarte moderni”, iar cu ”modernii” nu-ți poți afirma nici o idee, ”proiect”, stratagemă; fiindcă ei le dețin prin statul de drepți ș.a năzbâtii invocate mereu.
  – cât privește pe ”tradiționaliști”, acum domină cei ce distrug totul; fie vestigii ca cele de la începutul medievalității de la noi, fie altele mai vechi. Ceva asemănător am văzut în vestigiile foarte slabe ale ”creștinismului incipient din Locurile Sfinte (adică numeroasele biserici ridicate de împăratul Constantin și mama sa încreștinată în sec. al IV-lea, demolate de perși, de arabi, de turci și …de războaiele mondiale ori cele de după 1948…)”. Să sperăm că semnalizarea aceasta va avea ceva urmări de stopare a antiromânismului!

 29. lasa draga ca vom avea ziua limbii magheare, asa ca esti nedrept se fac lucruri in tara asta, si multe si bune, depinde insa pentru al cui interes.
  Multumesc de articol!

 30. La Biharea nu este interes să se argumenteze continuitatea românilor (traco-geto-dacilor) pe aceste meleaguri, Biharia fiind o localitate preponderent maghiară. Sărbătorile istorice maghiare se țin în cetate cu mare fast, de ce, se știe foarte bine. Am spus-o și o să spun mereu poate o să înțeleagă toți românii spălați pe creier, nu ungurii sunt marea problemă, ei fac ceia ce sunt învățați să facă. Și o fac cu perseverență, tupeu, costuri materiale imense numai să-și atingă scopul. Marea problemă este la noi la români, TRĂDĂTORII care ne conduc de 25 de ani, cocoțați în toate funcțiile înalte ale instituțiilor statului și noi cei muți, cetățenii de rând care nu suntem capabili să fim uniți.Tema este mult mai amplă dar concluzia este că opinia publică, cea reală, în fapte, este „nula”. În altă ordine de idei, a sta într-un fotoliu și ați da aere de superioritate că tu nu ești capabil să înțelegi anumiți termeni, dar sa jignești pe cel care depune o anumită muncă pentru ca tu să afli niște adevăruri istorice, este dovadă de lipsă de bun simț. Iar celor care iau în derâdere „mișcarea” dacică le spun doar că îi deplângeu considerându-mă un cetățean român, dar de naționalitate dacă (deocamdată). S-auzim de bine!

 31. Nu este reavointa, ci prostie si nepasare, la care se adauga, in anumite zone si interesul unor indivizi (toate acestea in cazul localnicilor).
  In cazul administratiei locale si centrale este vorba de incompetenta si nepasare.
  Dar cum localnicii (in majoritate nepasatori si inculti sau doar naivi) voteaza pentru posturi in administratia locala si centrala oameni de cea mai joasa speta, pot spune ca ne meritam soarta.
  Problema e ca in cativa ani(maxim 20) nu vom mai ramane cu mare lucru din cladirile vechi si siturile istorice. De fapt in momentul actual suntem mai saraci(in ,,istorie pastrata” ) decat in 1989 cum peste 10 de ani vom fi fata de acum.

 32. vrei sa-mi spui si mie cine a condus „cultura „romaneasca in ultimii ani? ati pus lupul paznic la oi si va mirati ca nu mai sunt!!!???

 33. Este usor de identificat problema. Ar trebui ca ideile si faptele savrsite de ministerul de cultura unguresc sa fie un exemplu si pentru romanii care vor urma: adica sa faca ceva si nu sa continuie hotia, indiferenta, egoismul si toate celelalte aspecte negative identificate in articol.
  Cu alte cuvinte, romanasii nostri nu sunt inca capabili sa faca si fapte bune, drept urmare e bine ca macar cineva sa faca ceva util si prin aceste meleaguri.

  P.S. Sunt roman 100%

 34. respect, Daniel Roxin !!! RESPECT!!!

 35. Mda, nu stiu de ce trebuie pusa situatia asta in legatura cu maghiarii…. se intampla peste tot in Romania, cu toate obiectivele arheologice. Nu sunt marcate, nu sunt bani sa fie excavate cum trebuie si cu atat mai putin introduse intr-un circuit turistic.

  Te plangi de Dabaca, pai du-te la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, taranii inca mai cultiva linistiti in perimetrul cetatii (fara sa distruga ceva), pt ca nu sunt bani sa fie sapat tot arealul. Bine, acolo de exemplu cred ca s-a sondat toata zona, descoperiri importante nu se prea mai pot face, insa nu e asa peste tot. La Adamclisi, cetatea este sapata doar 10% si ala chiar este un obiectiv incredibil, nu doar un val de pamant. Deci lasati conspiratiile…. e lipsa de bani (si de arheologi suficienti).

  • Daniel Roxin // 3 august 2015 at 9:50 // Răspunde

   E lipsa de buna credinta! Ca daca ar fi buna credinta, ar fi si bani pentru luicruri atat de importante

 36. cetățeanul tulburat // 27 august 2015 at 4:10 // Răspunde

  O țară care are multe legi și reguli peste reguli și subdiviziuni la regulile (legi) principale…asta înseamnă că acea țară este coruptă până în măduvă…
  Să gândim pozitiv si să ne unim forțele toți cei care nu ne trădăm patria, istoria neamului și să alungăm străinii din țară care ne vor aurul din munți și ciocoii de la conducere!
  Deșteaptă-Te valahule!

 37. Va urmaresc de ceva timp , si este pentru prima data cand fac o referire sau imi exprim pararea vis a vis de actiunile pe care le intreprindeti !! Am toata consideratia si respectul pentru ceea ce faceti ,in special pentru promovarea si redescoperirea valoriilor nationale ,sau cele de o importanta capitala in definirea originii si continuitatii acestui popor (cazul articolului de fata).
  Faptul ca astfel de valori arheologice, incarcate cu o simbolistica si o conotatie deosebita pentru poporul roman ,stau in cel mai avansat grad de deteriorare si nepasare , demonstreaza gradul de incultura ,neprofesionalism ,si interes stric personal al autoritatiilor publice in cauza .
  Este inadmisibil ca la nivel de Minister al Culturii ,exista oameni care nu se autosesizeaza la astfel de „crime” facute impotriva interesului national !!
  Nu mai zic ca la conducerea Ministerului de Cultura s-au perindat „cetateni” UDMR , care nu mai au nevoie de recomandare in ceea ce priveste interesul si „grija ” lor pentru conservarea si valorificarea elementului national.
  Imi provoaca o adevarata sila si scarba, jigodiile, incultii, si wc-urile umane care au fost pusi in functii de catre „noi” toti ,pentru a se ocupa de astfel de lucruri .(imi cer scz pt limbaj ,dar este de nesuportat ceea ce se intampla). D-l Roxin sunteti printre putinii care va zbateti in aceasta mare de lichele ,cocalari si iresponsabili ,si o faceti intr-un mod de apreciat , desi tin sa va spun ca ,nu o faceti degeaba !!! Actiuniile dumneavoastra nu raman fara ecou , pentru ca trezesc si vor trezi interes in randul populatiei, in special in randul tinerilor, care reprezinta principalul motor al actiunilor viiotare !! Am prieteni care va apreciaza aricolele si interesul pentru redescoperirea identitatii, iar asta , va asigur ca nu este putin lucru , in contextul unui ritm al globalizarii salbatic ,al carui scop este stergerea memeoriei istoriei !! Inca odata va adresez mutumiriile ,ca cetatean roman , pentru actinuiile si perseverenta de care da ti dovada in conservarea si punerea in lumina a elementelor identitatii nationale !! Multa sanatate si Dumnezeu sa va ajute in tot ceea ce faceti !

 38. Cred că suntem unicat în lume ca fiind țara care și-a dat cultura pe mâna dușmanilor . Când mă uit la alte țări cum își protejează vestigiile arheologice , care nu sunt atât de valoroase ca ale noastre , încerc un sentiment de deznădejde și de furie împotriva celor care ar trebui să protejeze interesele acestei țări . Am avut trădători de neam în mai toate secolele trecute , dar ăștia de acum întrec orice limită . Până când ? Să fie o întrebare retorică ?

 39. Se inplinesc 100 ani de la primul rasboi mondial in timpul caruia au fost omoriti cateva mii de romani prin spanzurare,dar nici pana azi nu s-a ridicat un monument in cinstea lor, pentru a nu fi dati uitarii.Uitarea s-a instalat,deoarece nimeni nu pomeneste in comentarii despre acest fapt.

 40. La cetatea Biharia se organizeaza anual zilele comunei Biharia. Locul este cunoscut in zona si pastrat de comunitatea locala pentru diferite evenimente.

 41. La Biharia primul meci de fotbal l-am vazut in 1986 cand am vizitat situl.

 42. Alin Lazarescu // 18 august 2016 at 13:44 // Răspunde

  Bun am inteles ca este nasoala situatia la ambele cetati,despre voievodul Glad de ce se aminteste doar in treacat,stiti voi oare ca cetatea sa nu se afla la Cuvin ci la Gladna Romana,in judetul Timis,de ce in foarte multe articole,documentare si carti despre istoria noastra milenara se aminteste fugitiv despre Banat si importanta lui in istorie,poate sa imi dea cineva o explicatie?

 43. Enache Lucian // 26 martie 2017 at 18:16 // Răspunde

  Am citit cu interes postarile. Si constatat o imensa diversitate de pareri. Extremismul pagubitor al vopsirii bancilor in tricolor,in CLuj sa se aseze cu curul toti cetatenii fie ca voteaza UDMR fie Romania mare pe simbolul national este la fel de pagubitor ca lipsa de carti in limba romana in standurile de carti deschise de ziua orasului Covasna, in plin sezon estival cand orasul este plin cardiaci din Iasi, Constanta, Craiova, sau Bucuresti.
  Pe de alta parte un sit arheologic cel mai bine se conserva ingropat cum spun specialistii pana cand ai bani sa-l pui in valoare.

 44. Marius Teodorescu // 11 septembrie 2020 at 17:30 // Răspunde

  I a) sa fie desfiintate partidele, bunurile apartinand acestora sa intre in patrimoniul statului; cu banii rezultand de aici putandu-se face inclusiv referendumuri (democratie directa);
  b) sa se implementeze democratia la nivel micro (singurul tip care a functionat, vezi orasele-stat grecesti): la fiecare minister, sa-si voteze fiecare ministrii, secretarii de stat, directorii etc. in functie de pregatirea si calitatile lor de lideri si manageri, adica tehnocrati, fiecare in domeniul sau;
  c) politicieni de cariera (nu politruci, nu membri sau fosti membri de partide) pentru presedintie, ambasadori, diplomati etc. alesi ca la punctul b); de infiintat scoli de stiinte politice, daca nu exista sau nu sunt destule;
  d) de redus numarul de parlamentari la un numar optim, corespunzator realitatilor Romaniei; acestia care vor fi doar tehnocrati si politicieni de cariera, bine pregatiti, alesi ca la punctul b);

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii