Se mai petrec și lucruri bune: un bust cu Decebal a fost dezvelit în cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi”, din Iași

După ce ani de zile bustul lui Decebal realizat de sculptorul Simion Asandi nu și-a găsit loc niciunde în urbea ieșeană, ca și cum marele rege dac ar fi fost ciumat (gurile rele spun că se dorea șpagă pentru amplasarea lui), aflăm cu bucurie că figura regelui dac, minunat realizată de sculptorul moldovean, și-a găsit loc în „Sala Paşilor Pierduţi”, în cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi”, din Iași
După cum se poate vedea, bustul este plasat în fața unei picturi realizate de Sabin Bălașa, care tratează tot o temă dacică.
Având un frate geamăn, adoptat în urmă cu câțiva ani de primăria din Zlatna și care este plasat în mijlocul orașului, pe marginea unui drum național, tocmai pentru a fi văzut de cât mai multă lume, bustul din Iași va bucura de acum privirea tuturor celor care vor intra în „Sala Paşilor Pierduţi”.
Mulțumindu-i pentru fotografii domnului Constantin Ioniță, unul dintre oamenii care se află în spatele acestei realizări, sper ca astfel de evenimente să aibă loc cât mai des în România.
Update 29.10.2016 – Mesaj din partea domnului Constantin Ioniță: „Ar fi de precizat că ideea proiectului ”Bustul regelui dac Decebal în Moldova” s-a născut prin anul 2008, în rândul membrilor Fundației de Inforenergetică ”Sfântul Apostol Andrei”, Filiala Iași, entuziasmați de scopul fundației menționat în statut: refacerea unității spirituale a neamului românesc, care a inițiat și susținut realizarea modelului de ipsos de către sculptorul Asandi Simion din Comănești, după care s-au turnat în bronz cele două busturi gemene, la S.C. ”Rancon” S.R.L., Iași, primul în iulie 2011, cu contribuția financiară a fundației și a susținătorilor acestui vis măreț, al doilea în 2013, prin contribuția gen.(r) Mircea Chelaru, Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, alături de primarul Zlatnei d-l Silviu Ponoran și alți cinstitori ai strămoșilor neamului românesc.”
Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
O mica corectie, daca se poate: bustul a fost dezvelit in cadrul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi”, din Iasi, in corpul de cladire A din Copou unde se afla Facultatea de Electronica Telecomunicatii si Tehnologia Informatiilor. Va rog sa corectati.
Corectat
Multumesc ! Doamne ajuta !
O veste îmbucurătoare pe ziua de azi. Speram sa mai avem asemenea vești.
Ar trebui si la sf ghe din covasna sa mai facem ceva busturi si statui romanesti ca de cele maghiare ma cam sufoca
Ar fi de precizat că ideea proiectului ”Bustul regelui dac Decebal în Moldova” s-a născut prin anul 2008, în rândul membrilor Fundației de Inforenergetică ”Sfântul Apostol Andrei”, Filiala Iași, entuziasmați de scopul fundației menționat în statut: refacerea unității spirituale a neamului românesc, care a inițiat și susținut realizarea modelului de ipsos de către sculptorul Asandi Simion din Comănești, după care s-au turnat în bronz cele două busturi gemene, la S.C. ”Rancon” S.R.L., Iași, primul în iulie 2011, cu contribuția financiară a fundației și a susținătorilor acestui vis măreț, al doilea în 2013, prin contribuția gen.(r) Mircea Chelaru, Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, alături de primarul Zlatnei d-l Silviu Ponoran și alți cinstitori ai strămoșilor neamului românesc.
Multimuim pentru aceasta precizare. Am introdus-o si in articol…