Noutăți

Scurt interviu cu Marin Preda despre debutul său din ziarul “Timpul” în 1942 (Video)

  •  
  •  
  •  

Timpul a fost un important ziar apărut la București, actualmente revistă culturală de rezonanță, cu sediul la Iași. Apare într-o primă etapă între 15 martie 1876 și 17 martie 1884.

În urma fuziunii Partidului Conservator cu Partidul Liberal-Sincer în urma căruia a apărut Partidul Liberal-Conservator, are loc la 18 martie 1884 și fuziunea ziarului Timpul cu ziarul Binele public apărând în locul lor noul ziar România.

Începând cu 13 noiembrie 1889 revine la numele inițial, Timpul, și apare sub acest nume până pe 14 decembrie 1900.

După fuziunea cu ziarul Constituționalul apare din 15 decembrie 1900 sub numele de Conservatorul ca organ oficial al Partidului Conservator până la data de 15 noiembrie 1914.

La ziarul Timpul au activat Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici. După 1990 este reînființat la Iași, cu titulatura de revistă culturală.

Marin Preda a fost un intelectual lucid, conștient de urmările nefaste ale ideologiei comuniste asupra literaturii.

Un martor ocular a pretins că scriitorul i-ar fi spus cu mult curaj în anii ’70 lui Nicolae Ceaușescu: „Dacă vreți să introduc realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid”.

Totuși Marin Preda nu a criticat niciodată în mod public doctrină realismului socialist, dimpotrivă, a părut să o legitimeze, implicit, prin tematica scrierilor sale, începând cu volumul al doilea din „Moromeții”, așa cum arăta bunăoară criticul Nicolae Manolescu.

În ultimul deceniu al vieții sale, Marin Preda a căutat însă o formă de eliberare de sub tutela ideologiei de partid, notează wikipedia.

Ultimul său roman publicat în 1980, „Cel mai iubit dintre pământeni”, a fost perceput la apariție ca o critică îndrăzneață la adresa regimului comunist, cu nuanța că epoca la care se referă la aceeași regimului Gheorghe Gheorghiu Dej, față de care Nicolae Ceaușescu căutase pe multe căi să se delimiteze.

Așa cum în romanul „Delirul” publicul văzuse „o reabilitare” a mareșalului Ion Antonescu, una care servea antisovietismului cultivat aluziv de N. Ceaușescu, tot așa „Cel mai iubit dintre pământeni” slujise, cel puțin în primă instanță, discreditarea regimului prosovietic din primul deceniu de comunism.

După câteva săptămâni pe piață, romanul a fost retras din toate bibliotecile și bibliotecile publice și universitare.

În scurt timp, pe 16 mai 1980, scriitorul a fost găsit mort în camera sa din vila de creație a scriitorilor din Palatul Mogoșoaia. La momentul decesului său, Marin Preda era deputat în Marea Adunare Națională.

Marin Preda – interviu cu marele scriitor despre debutul său din ziarul “Timpul” în 1942. https://www.facebook.com/ArhivaTVRonline


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii