Noutăți

Sculpturi cinetice construite de David C. Roy (VIDEO)

  •  
  •  
  •  

David C. Roy este un sculptor cinetic. El a proiectat peste 150 de sculpturi în mișcare și a produs exemplare unice sau în ediție limitată pentru fiecare: în total, a construit, manual, mii de piese.

Opera sa a fost expusă de la sfârșitul anilor 1970 în muzee de știință și artă, în galerii de artă și se află în colecții corporative și private din întreaga lume.

Munca și viața sa au fost prezentate în publicații printre care New York Times,  revista Discover, Hartford Courant și Boston Globe.

Scriind pentru Baltimore Evening Sun, Carl Schoettler a notat poetic că „Echo … arată ca o roată care se învârte pentru poveștile cu fantome la miezul nopții. Serendipitatea … ar putea măsura curcubeele.” 

Un moment decisiv în cariera lui Roy a fost acceptarea expunerii la Northeast Craft Fair din Rhinebeck, New York. Recenzând această expoziție la spectacolul din 1979, Nancy Pappas de la Hartford Courant a fost impresionată de „mișcarea tăcută și hipnotică” a sculpturilor.

În Journal Inquirer, Richard Tamling a scris despre „… relațiile în continuă schimbare între forme –  apare în telefoane mobile – precum și în mișcare și sunet.

În revista InformArt, Tyler Chartier a descoperit că părțile în mișcare creează „… modele minunate care se rotesc, se învârtesc, se agită și se unduiesc în cele mai fascinante moduri.”

Scriind pentru American Woodturner Journal, Peter Rand a observat că mișcarea pieselor este „… intrigantă în secvența lor, infuzate de ritm și evoluează în timp.”  În 2020, Roy a fost intervievat despre arta sa de revista Wired.

Tatăl lui Roy era un inginer aeronautic care lucra la motoare cu reacție, asadar de copil era interesat de invenție și știință.

În 1974, Roy a obținut o diplomă în fizică de la Universitatea din Boston și apoi a obținut un loc de muncă ca programator de computer pentru o companie de asigurări, până a devenit sculptor în 1975.

Ideea pentru direcția carierei a venit de la viitoarea sa soție, Marji, care la acea vreme era studentă la artă la Rhode Island School of Design.

Sculpturile sale, care sunt realizate în principal din lemn de esență tare, de mesteacăn baltic, nu sunt ceasuri, dar includ mecanisme asemănătoare ceasurilor, cum ar fi greutăți suspendate, contra-greutăți și (mai recent) arcuri de forță constante. Nu sunt alimentate electric.

Timpul de funcționare al modelelor timpurii a fost de aproximativ 30 de minute, dar el a rafinat tehnica până la punctul în care unele rulează acum până la 40 de ore.

Multe includ modelul moiré în mișcare de la roțile cu spițe coaxiale care se rotesc în direcții opuse. Roy se concentrează nu numai pe mișcare, ci și pe sunet.

El a dezvoltat sculpturi care sunt fie tăcute, fie care produc sunete prin apăsarea ușoară a lemnului pe lemn. Câteva modele încorporează tuburi de sonerie.

La început, el și-a desenat schemele, dar a migrat treptat către design și animație asistată de computer. Studioul său se află azi în Ashford, Connecticut, SUA.

Foto Wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii