Noutăți

Scoția este la doar un pas de a interzice definitiv fracturarea hidraulică

Guvernul scoțian sustine interzicerea fracturării hidraulice, după o consultare în urma căreia publicul și-a arătat opoziția față de acest procedeu neconvențional de extracție a hidrocarburilor și după ce experții au susținut că justificarea economică a extracției gazelor de șist și a petrolului prin fracturare este fragilă. Paul Wheelhouse, ministrul scoțian al energiei, a declarat că, prin permiterea fracking-ului, ar fi subminate eforturile guvernului de a reduce într-o măsură cât mai mare emisiile poluante ale Scoției și ar atrage daune ecologice nejustificate.

Deși, la fel ca orice altă țară, Scoția are nevoie de gaze naturale pentru încălzire și industrie, s-a estimat, de către un grup de economiști, că, dacă ar fi îngăduită extracția neconvențională a petrolului și a gazelor, PIB-ul Scoției ar crește cu doar 0,1%, pe când prejudiciile produse mediului ar fi uriașe.

Anti-Fracking

O consultare publică privind politica de fracturare a atras peste 65.000 de răspunsuri, aproximativ 65% dintre respondenți provenind din comunitățile situate în fostele zone de extracție din Scoția centrală, vizate de către industria fracking-ului. 99% dintre respondenți s-au opus fracturării hidraulice, a arătat ministrul Wheelhouse, conform The Guardian. Aceasta ar provoca „efecte negative de lungă durată asupra comunităților”, dăunând sănătății publice, mediului și obiectivelor de protecție a mediului asumate ale Scoției, a adăugat membrul guvernului scoțian.

Înaintea parlamentului scoțian, Wheelhouse a susținut că „avem o responsabilitate morală în combaterea schimbărilor climatice și o responsabilitate economică de a pregăti Scoția pentru noile oportunități bazate pe emisii reduse de carbon”. Actualmente, pentru o interzicere pe termen nelimitat a fracking-ului, mai este nevoie, doar, să se pronunțe și legislativul țării, însă hotărârea e ca și luată, de vreme ce majoritatea parlamentară este în favoarea taberei anti-fracking.

Frack free

E ușor de înțeles cu câtă „bucurie” au fost primite aceste vești de ultimă oră de către firmele din domeniul extracției (și procesării) petrolului și gazelor naturale. Directorul executiv al operatorului economic ce deține rafinăria din Grangemouth și uzina petrochimică din vecinătate, sustine, potrivit The Guardian, că este o decizie dezastruoasă, care va afecta grav economia scoțiană.

Mary Church, șefă de campanii la „Friends of the Earth” – Scoția, a declarat că recenta măsură „este o victorie pentru mediul înconjurător și pentru comunitățile locale care luptă împotriva fracturării”, precum și „o imensă izbândă pentru mișcarea anti-fracking, în special pentru cei aflați în prima linie de luptă împotriva acestei industrii murdare din Scoția, care, în ultimii șase ani, au activat pentru interdicție”.

La rândul lor, activiștii de mediu din Anglia arată că noua decizie a guvernului scoțian, ce reflectă o interdicție similară și în Țara Galilor, i-a lăsat „cu totul izolați” pe membrii guvernului de la Londra, care continuă să susțină fracking-ul, în Anglia.SondaScotland

Sursă: www.theguardian.com

Text: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii