Noutăți

Sclavia româncelor în Italia secolului XXI. Un profesor universitar demască „sistemul” și arată cum de s-a ajuns aici!

În manualele de istorie scrie că sclavia a fost abolită demult. Oficial, a fost abolită, dar a continuat să existe sub forme noi. Victimele sclaviei moderne au ajuns să fie chiar conaționale de-ale noastre ce muncesc în Europa de vest, care sigur și-au dorit o viață mai bună și un viitor mai luminos, comparativ cu ceea ce li se întâmplă azi, la 10 ani de la integrarea României în UE. Este o situație pe care politicienii și funcționărimea ar ignora-o total, dacă presa n-ar prezenta-o în tot tragismul său revoltător. Da, în Europa secolului XXI există sclavie! Și româncele sunt victimele sale.

c

Referindu-se la situația româncelor care au ajuns să muncească pe plantațiile din Italia în condiții poate mai rele decât sclavele din Imperiul Roman, profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan, director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard” și fondator al blogului de economie www.logec.ro a scris un comentariu care surprinde, cu acuratețe, cauzele situației cumplite a multor românce care lucrează în Italia. Iată ce spune prof. univ. Bogdan Glăvan:

Sclavele din Italia. Observ cum presa pune presiune pe politruci să rezolve problema. Gravă eroare, fiindcă fenomenul nu se produce așa, din senin sau fiindcă sunt fermierii italieni niște barbari, ci tocmai din cauza politrucilor. A politrucilor italieni, mai exact, care nu promovează instituții incluzive. Povestea o explică chiar un italian și sună după cum urmează. In Italia există salariu minim. Țăranii italieni sunt prea săraci ca să își permită să angajeze forță de muncă legal, așa ca angajează românce, ilegal. Plătindu-le cu o treime din salariul minim. Afacerea e „win-win”. Autoritățile închid ochii la abuzuri, fiindcă știu foarte bine că doar economia subterană ține agricultura Siciliei deasupra nivelului mării, altminteri s-ar duce complet la fund. Și ei odata cu ea, logic. Doar ca în economia subterană oamenii nu prea au drepturi, de aici și abuzurile comise. 


Vreți sa dispara sclavia? E simplu, vorbiți cu politrucii italieni, poate și cu cei bruxelezi să desființeze salariul minim și să dea astfel posibilitatea româncelor să lucreze legal, în condiții concurențiale, transparente. Instituții incluzive înseamna acces egal, liber și facil la piața muncii, șanse pentru fiecare. Abuzurile ar dispărea imediat, deoarece o persoană abuzată ar avea posibilitatea reală (1) de a face plângere la poliție și (2) de a-și găsi alt loc de muncă.
Poate le explicați și politrucilor români chestia asta, că nici ei nu par să înțeleagă.”
 

b

Text: Tomi Tohaneanu

Imagini: www.independent.co.uk, www.theguardian.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Sclavia româncelor în Italia secolului XXI. Un profesor universitar demască „sistemul” și arată cum de s-a ajuns aici!

  1. Nu ne aparam copiii , nu ne aparam femeile , nu ne aparam batranii , nu ne aparam unii pe altii ! Suntem goniti din tara noastra ,pe meleaguri nemiloase . As vrea sa cred ca nu suntem pierduti, doar adormiti . Trezeste-te ,Gheorghe ! Trezeste-te ,Ioane !

  2. Georgeta Lukacs // 11 decembrie 2017 at 19:49 // Răspunde

    S-a rasturnat misiunea barbatilor români ,care-si trimit nevestele, fiicele in ghearele proxenetilor, interlopilor traficantilor români bine conectati cu cei straini care au acelasi profil! Unele dintre familiile de români aflate in tari straine se preteaza sa foloseasca munca romanilor singuratici, in loc sa-i protejeze de hoardele de interlopi români care-s câteodata sustinuti de autoritati romane. Trist e ca unele dintre ambasadele romane tac si accepta ca autoritatile straine sa dispretuiasca pe romani etichetându-i hoti sau pe fete prostituate.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii