Cunoaste lumea

Noutăți

Schitul Românesc de la Iordan

  •  
  •  
  •  

Publicația israeliană Haaretz a dedicat zilele trecute, în paginile sale, un material despre Schitul Românesc din Iordania, de la Qasr al-Yahud.

Qasr al-Yahud sau „Turnul evreilor”, este numele oficial al unei zone de botez pe valea râului Iordan din Cisiordania.

După războiul de șase zile din 1967, a fost pus sub control israelian, iar amplasamentul și facilitățile sunt administrate de Administrația civilă israeliană și Ministerul turismului israelian ca parte a unui parc național.

În arabă se numește Al-Maghtas și reprezintă partea vestică a locului unde Ioan Botezatorul l-a botezat pe Isus, o denumire care a fost folosită, istoric, pentru locul pelerinajului de pe ambele maluri ale râului.

De asemenea, este considerat în mod tradițional locul în care israeliții au trecut râul Iordan, iar profetul Ilie s-a înălțat la cer.

Situl modern s-a redeschis în 2011 după ce a fost închis după războiul de șase zile din 1967. Proiectul de restaurare a fost aprobat înainte de sărbătorile mileniului 2000, dar a fost amânat din cauza celei de-a doua confruntări dintre Palestina și Israel și a inundațiilor din regiune din 2003.

Nucleul zonei este situl Qasr al-Yahud de pe râul Iordan, în zona ocupată din Cisiordania, care, așa cum spuneam, a fost supus unor renovări masive de către Autoritatea pentru Natură și Parcuri din Israel. În prezent este deschis ca parc național, fără taxe de intrare.

Potrivit diferitelor credințe, în acest loc, chiar la nord de Marea Moartă, Isus a fost botezat de Ioan Botezătorul. Israelul nu a îmbrățișat ideea de turism creștin, dar, în ciuda acestor temeri, zona a început să se dezvolte lent la începutul anilor 1980.

În 2019, când aproape 4 milioane de turiști au venit în Israel, aproape 1 milion a vizitat Qasr al-Yahud.

Aici, în mijlocul pustietății, există o zonă care aparține Bisericii Ortodoxe Române (Schitul Românesc de la Iordan), alta Bisericii Ortodoxe Grecești și alta Bisericii Etiopiene. Israelienilor li se interzice însă intrarea în aceste locuri.

În 1931, la invitația Guvernului Palestinian, pe cele două maluri ale Iordanului, mai multe națiuni și confesiuni creștine au construit mănăstiri.

Patriarhia Română, prin eforturile delegatului său, Ieromonahul Gherasim Luca, ajutat de Consulul României în Palestina, a intrat în posesia terenului în 3 ianuarie 1933, iar piatra de temelie a fost pusă, cu binecuvântarea Patriarhului Miron Cristea în 25 aprilie 1935.” notează basilica.ro

Schitul a suferit însă multe pierderi datorate conflictelor din zonaă. În prezent, catapeteasma nu mai are icoane, ușile sunt dărâmate, turla centrală a căzut în interiorul bisericii, lucruri ce vor cere o restaurare costisitoare.

Cu toate acestea, fresca s-a păstrat aproape intactă, dar și ea, la rândul său, necesită intervenții de restaurare. În 2016 Patriarhia Română a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru refacerea acestui loc sfânt.

Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a declarat pentru basilica.ro că “situația intrării străinilor în Israel nu este încă rezolvată, ceea ce constituie o piedică pentru demararea etapei tehnice a proiectului de restaurare a Schitului Românesc de la Iordan”.

Mănăstirea românească abandonată de la Qasr al-Yahud lângă râul Iordan în Cisiordania. Credit: Eitan Leshem

În interiorul mănăstirii românești din Qasr al-Yahud. Credit: Eitan Leshem


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii