Noutăți

Schiermonnikoog, insula olandeză care se deplasează cu 2,5 metri pe an. Ce ciudățenie se petrece acolo?

Schiermonnikoog este o mică insulă aflată în largul coastelor Olandei, care se deplasează continuu spre sud-est, datorită efectului curenților foarte puternici din largul mării. În urmă cu 700 de ani, insula se afla la aproximativ 3-4 km mai la nord față de poziția sa actuală și avea o formă semnificativ diferită. Conform investigațiilor oamenilor de știință, aceasta se deplasează în medie cu 2,62 metri pe an.

Insula nu se mișcă de fapt. Marea erodează insula la un capăt și depozitează o fantă proaspătă pe cealaltă parte, determinând insula să-și schimbe poziția și să-și asume o formă ușor diferită cu fiecare zi care trece. Insula este mică ca și dimensiuni, are doar 16 km lungime, și alți 4 km lățime, fiind primul parc național al Olandei. Singurul sat de pe insulă se numește evident Schiermonnikoog, și este casă pentru aproximativ o mie de persoane care locuiesc aici în permanentă.

Turismul este principala sursă de venit pe Schiermonnikoog. Insula găzduiește o tabără, un feribot, un port pentru nave de mici dimensiuni și 15 hoteluri și pensiuni gata să cazeze câteva sute de turiști dornici să își petreacă vacanța în acest loc.

Peste 300.000 de persoane vizitează insula în fiecare an, atrași atât de povestea locului cât și de peisajul pe care îl întâlnesc aici. Datorită curenților foarte puternici și a solului nefertil, pe insulă nu se găsesc deloc arbori sau orice alt tip de vegetație rădăcinoasă.

Numele de “schiermonnikoog” vine de la călugării care locuiau în trecut pe insulă. “Monnik” înseamnă “călugăr” iar “schier” este un cuvânt arhaic care înseamnă “gri”, referindu-se la culoarea veșmintelor pe care aceștia le purtau: “insula călugărilor cenușii”.

schiermonnikoog-8[3] schiermonnikoog-6[2] schiermonnikoog-5[2] schiermonnikoog-4[2] schiermonnikoog-3[2] schiermonnikoog-0[2] schiermonnikoog-1[10]

 

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii