Noutăți

Scandal uriaș: Președintele Consiliului European, Donald Tusk, acuzat de implicare în prăbușirea avionului prezidențial polonez în Rusia, în 2010

  •  
  •  
  •  

Adevarul.ro: Europa este ameninţată de un scandal imens ale cărui efecte posibile ar putea să zguduie în profunzime credibilitatea sistemului instituţional. Asta deoarece în joc se află cel puţin reputaţia Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, cel care deţine nu numai cea mai înaltă funcţie la nivelul UE, ci este şi cel mai înalt reprezentant al său la nivel extern.

Într-un interviu publicat în cotidianul Gazeta Polska, ministrul polonez al Apărării îl acuză pe Donald Tusk de a fi fost implicat în prăbuşirea avionului la Smolensk, în aprilie 2010, atunci când au murit fostul preşedinte Lech Kaczynski, soţia sa Maria şi alte 94 de persoane, în mare parte oficiali de rang înalt.

Partidul aflat acum la putere în Polonia, condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte, a afirmat de nenumărate ori că se îndoieşte de rezultatele anchetei efectuate de partea rusă şi de autorităţile poloneze coordonate, în acel moment, de guvernul condus de Donald Tusk şi mai ales concluzia că tragedia s-a datorat unui accident produs prin combinaţia între neglijenţe tehnice şi condiţii meteo nefavorabile.

Şi Jaroslaw Kaczynski l-a acuzat de foarte multe ori pe Tusk de a fi „moralmente responsabil” pentru catastrofa aeriană, reproşându-i numeroase nereguli în momentul lansării de oferte pentru activităţile de reparaţii la avionul prezidenţial tip Tu-154 dar şi faptul că nu a recuperat de la ruşi epava avionului.

„Nu este vorba despre neglijenţă, este vorba despre un delict. Primul Ministru Donald Tusk a semnat un acord ilegal cu Vladimir Putin şi trebuie să răspundă pentru asta. Nici un fel de funcţie, în Polonia sau în UE, nu ar trebui s-l exonereze pe Dl. Tusk de responsabilitatea pentru delictele pe care este suspectat de a le fi comis.” Antoni Maciereiwcz, ministrul polonez al Apărării (Gazeta Polska Codziene)

Citeste continuarea: adev.ro/on7i47


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii