AIM radionica curs online

Noutăți

Satul polonez în care casele, podurile și fântânile sunt migălos ÎNCONDEIATE. La Zalipie motivele florale sunt prezente pretutindeni!

Zalipie este o mică localitate rurală din Polonia, aflată la 68 de kilometri de Cracovia. În ciuda dimensiunilor localității, faima sa a depășit demult granițele țării. Zalipie începe să fie un nume cunoscut pe toate continentele. Imaginile ce înfățișează casele încondeiate din Zalipie – Polonia apar, astăzi, pe site-urile de curiozități și de turism din toată lumea.

1

Case încondeiate mai există și în alte părți ale Europei: de pildă, în România, la Ciocănești sau în Slovacia, la Cicmany. Ceea ce le deosebește este, însă, stilul și tehnicile de decorare! La Zalipie, în Polonia, nu doar casele sunt încondeiate. După ce au isprăvit decorarea caselor, neobosiții și creativii lor proprietari au trecut la decorarea fântânilor, podurilor și chiar a hambarelor. Acum, tot satul arată ca-n povești. Să te mai miri că localitatea situată în sud-estul Poloniei este încadrată tot mai adesea printre destinațiile turistice de top ale țării?!

Tradiția încondeierii caselor a debutat cu un veac în urmă, când o femeie din Zalipie și-a pictat un perete al casei pentru a masca un defect al peretelui. Vecinii au observat, au admirat și… au preluat. În câțiva ani, tot satul se schimbase la față. În timp, s-a dezvoltat, acolo, un stil aparte.

3

Pe vremuri, pictura era realizată de către femei în zilele de sărbătoare, când nu desfășurau activitățile obișnuite în ogradă sau la câmp. În urmă cu un secol, când a început totul, atât pensulele, cât și culorile erau produse în gospodărie. Tradiția s-a perpetuat iar acum Zalipie este un sat unic în Europa. O unicitate care atrage turiștii. Iar turiștii atrag prosperitatea. Păstrarea specificului local și a tradiției este răsplătită!

g

4

5

d

7

b

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.boredpanda.com, unusualplaces.org

Imagini: www.boredpanda.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii