Noutăți

Satul în formă de cerc, unicat în România!

La 5 martie 1779, Johann Caspar Steube, un meșter pantofar, scria  într-o scrisoare trimisa în Timișoara:

“… acest sat este singurul sub formă circulara (chorographie). In mijlocul satului se găsește o fântâna acoperita cu apă foarte bună. In jurul fântânii se gasește o plantație de duzi în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajdul și șura. Apoi urmează grădina unde se găsește plantata vița de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta și nici cu un picior mai distantată una față de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel și cele patru intrări în sat – au aceasi distanță una față de alta”.

CharlottenburgBanat1

Satul Charlottenburg sau Șarlota (s-a mai numit și Barița) este o localitate din județul Timiș, situată la 50 de km NE de Timișoara. Face parte din comuna Bogda și a fost înființat în 1771 cu 32 de familii (171 persoane) imigrate din Provincia Autonomă Trento, în prezent regiunea Trentino-Tirolul de Sud din Italia, Lorena și Baden-Württemberg.

Are doar 210 metri în diametru si este construit într-o perfectă simetrie. Construcția a fost coordonată de inginerul Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, funcționar la oficiul sării din Lipova la acea vreme.

“La început, în mijlocul localităţii exista o plantaţie de duzi, centrul fiind marcat de o fântână. În timp, majoritatea arborilor au fost tăiaţi, în centrul Charlottenburgului fiind construite o biserică, şcoala şi câteva curţi.” (prinbanat.ro). Principalele obiective turistice de aici sunt biserica romano-catolică, duzii seculari, casele svăbeşti şi domeniul de vânătoare (parcul de vânătoare de la Charlottenburg).

Parcul de vânătoare de la Charlottenburg a fost construit în 1904 și reamenajat de Ocolul Silvic începând cu anul 2002. Este cel mai longeviv parc de acest gen din România. În prezent aici se regăsesc 650 de cerbi lopătari, peste 80 de cerbi carpatini, 150 de mistreţi și peste 100 de mufloni. În parc există și un heleșteu în care animalele se adapă, precum și instalații de vânătoare: observatoare, depozite de furaje, adapători etc.

”Este cel mai vechi astfel de parc de vânătoare. Investiția inițială la Parcul de vânătoare Șarlota ajunge undeva în jurul valorii de 800.000 de euro, deci nu este foarte mult, dată fiind mărimea. 1200 de ha și cu un perimetru de circa 18 km. Deci este un parc foarte mare, la nivel de țară este cel mai mare”, a declarat pentru postul digi24, Traian Lombrea, șeful ocolului silvic Timiș.

IMG_9293
Charlottenburg sau Șarlota este singurul sat construit în formă de cerc din Banat lucru pentru care a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor.

charlottenburgreportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: prinbanat.ro, sharethis.ro, digi24, wikipedia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Satul în formă de cerc, unicat în România!

  1. Ion Carstoiui_ // 19 ianuarie 2016 at 11:00 // Răspunde

    Satul in forma de cerc e o curiozitate astazi ,dar la origine(etimologic) satul ca si casa,bordeiul,orasul etc. sunt legate de numele soarelui, cercului.Chiar si nomazii asezau carutele in aceeasi forma rotunda.Cititi Originea limbajului.”Arbitrarul” semnului lingvistic in Observatorul din Toronto sau in Confluente literare.Prof.Ion Carstoiu

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii