AIM radionica curs online

Noutăți

Satul construit în… peșteră. Povestea locuitorilor din Zhongdong, considerați “ultimii oameni ai cavernelor”. GALERIE FOTO

Satul Zhongdong din provincia Guizhou, China, este considerat a fi singura așezare din lume aflată într-o peșteră naturală, locuită pe tot parcursul anului. La 1800 de metri deasupra nivelului mării, peștera este extrem de izolată, motiv pentru care micuța comunitate de aici se luptă pentru supraviețuire. Unii săteni susțin că satul a fost înființat după Revoluția Comunistă din 1949 însă date oficiale în acest sens nu prea există.

Peștera Zhong are o lungime de 230 metri, o lățime de 115 metri și o înălțime de 50 metri. Majoritatea celor care locuiesc aici fac parte din minoritatea etnică Miao și se ocupă cu creșterea animalelor sau cultivarea cerealelor. Apa este colectată din tavanul peșterii, iar întreaga comunitate numără puțin peste 100 de suflete. Casele au pereții de bambus, nu au acoperișuri, locuitorii bazându-se pe adăpostul natural al peșterii.

Deși aveau deja o viață grea, autoritățile de la Beijing au decis în 2008 să închidă școala din peșteră, motivul: “China nu este o societate a oamenilor primitivi”. Acum, copiii trebuie să meargă pe jos circa două ore pentru a a putea ajunge la o școală aflată într-un sat vecin. Totuși, datorită mediatizării locului și a atragerii de turiști, în ultimii ani s-a dezvoltat și o mică infrastructură în zonă, sătenii având acces la drum asfaltat și iluminat public în peșteră.

Totuși, guvernul chinez a construit locuințe de beton sub munte pentru sătenii Zhongdong, însă aceștia au refuzat să se mute acolo, susținând că s-au obișnuit cu traiul lor simplu. Zhongdong este un loc rupt de lumea exterioară. În afară de puținii aventurieri care străbat drumul până aici, singurii oameni cu care localnicii intră în contact sunt vecinii din satele apropiate care îi vizitează.

miao-room-cave-village-china-8 miao-room-cave-village-china-2 miao-room-cave-village-china-6 miao-room-cave-village-china-3 miao-room-cave-village-china-7

miao-room-cave-village-china-1

sursa: dailymail.co.uk

sursa: boredpanda.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii