Noutăți

Satele plutitoare de pe lacul Titicaca – Insulele din stuf pe care trăiesc 2000 de oameni

  •  
  •  
  •  

Lacul Titicaca este un lac situat la granița dintre Peru și Bolivia, la aproximativ 3811 metri deasupra nivelului mării, făcându-l cel mai înalt lac navigabil comercial din lume. După volumul de apă este, de asemenea, cel mai mare lac din America de Sud. Lacul este „acasă” pentru o populație de pre-incași numită Uros. Departe de civilizație, în niște condiții greu de imaginat pentru marea majoritate a oamenilor moderni, membri tribului Uros își duc viețile la fel de simplu ca și strămoșii lor, pe niște insule artificiale din stuf.

Insulele plutitoare se află în special în Golful Puno și sunt adăpost pentru circa 2000 de oameni. Aceștia trăiesc din pescuit, țesut și mai nou, după aflarea povești lor, din turism. Deși trăiesc departe de țărm, oamenii cresc inclusiv animale de curte. În gospodării întâlnim cormorani, iepuri, porci de guineea sau rațe. Primul reportaj despre viața acestor oameni a apărut în revista National Geographic, în anul 1940.

lac1 lac2 lac4 lac5

Insulele putrezesc destul de repede, mai ales în partea inferioară unde stuful atinge apa. Acesta trebuie schimbat periodic, odată la 3 luni, iar o astfel de construcție artificială este abandonată total după circa 30 de ani de folosire. La început, insulele au fost folosite ca un mijloc defensiv de apărare împotriva invadatorilor, sătenii putând fugi destul de ușor din calea cotropitorilor.

Colibele sunt și ele construite din stuf și în ciuda fragilității aparente sunt destul de rezistente la vânturi și ploaie. În cadrul insulei există locuri speciale din pietre, pentru foc, asta pentru a nu aprinde insula. Oamenii se declară mulțumiți de viața lor, deși susțin că turiștii i-au influențat și rupt de unele tradiții. Pentru a nu-i pierde, au fost nevoiți să facă unele concesii, în special în ceea ce ține de confort.

lac6 lac9 lac8 lac7

Traducerea si adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: gosouthamerica.about.com/

sursa: amusingplanet.com/

sursa foto: .flickr.com/

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii