Noutăți

Șase milenii de continuitate

Apele și munții României păstrează în taină, peste milenii, povestea oamenilor care au trăi cândva aici. În urmă cu peste 6.000 de ani, oamenii acestor locuri au creat culturi semnificative. Au iubit și au suferit, și-au căutat un loc într-o lume care, cu siguranță, li se părea misterioasă. De la ei ne-au rămas suficiente lucruri care ne permit să înțelegem, măcar într-o anumită măsură, cine au fost…

Alături de cultura Cucuteni, Cultura Gumelnița reprezintă apogeul dezvoltării umane în Europa, acum peste 6.000 de ani. Oamenii acestei culturi, o populație sedentară cu activități complexe, au reușit să lase în urmă capodopere artistice care îi uimesc pe specialiști. Printre lucrurile cele mai ieșite din comun se disting podoabele din aur și vasele ceramice pictate cu AUR, precum și statuetele unicat, cum ar fi Zeița de la Sultana și Vasul cu îndrăgostiți.

Potrivit specialiștilor, “studiile paleogenetice efectuate pe un lot reprezentativ de schelete provenite din necropole aparținând comunităților Boian și Gumelnița au relevat faptul că aceste populații sunt foarte apropiate genetic de populația contemporană din România, comparativ cu alte populații din Europa sau Asia.”

Mai mult decât atât, conform ziarului Evenimentul Zilei, la deschiderea expoziției “Radiografia unei lumi dispărute”, directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu, a spus: „Prin venele multora dintre dumneavoastră curge sângele acelor oameni”.

Tocmai de aceea, cu gândul la uriașul patrimoniu cultural pe care îl are România, ne întrebăm în mod firesc de ce cărțile de istorie nu le spun mai multe copiilor noștri despre istoria străveche a acestor meleaguri? (Un spațiu numit de reputați savanți străini Vatra Vechii Europe)

***
Acest scurt metraj pe care îl puteți viziona mai jos își propune să umple un mare gol de informație pentru publicul larg în legătură cu una dintre cele mai importante culturi care a existat pe teritoriul României de astăzi: Cultura Gumelnița.

Vizionare cu folos!
Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Date tehnice:
Scenariu, regie și lectură: Daniel Roxin
Imagine: Silviu Crângureanu
Grafică și montaj: Gabriel Vasilescu

Filmul a fost realizat cu suportul La Fântâna
la-fantana-1399913574
http://lafantana.ro/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

9 Comments on Șase milenii de continuitate

 1. felicitari

 2. Felicitari! Daca in tara ar exista mai multi ca dvs.am avea un viitor mai bun.

 3. Ca sa avem o viata mai buna , ar trebuie sa fim toti ca domnul Roxin. Elocvent scurt metrajul . Felicitari.

 4. Multumim!

 5. staicu floriana // 18 decembrie 2015 at 13:55 // Răspunde

  Multumim, Daniel Roxin! Multumim pentru ceea ce faceti pentru Romania,pentru adevarurile istorice ale tarii noastre. Noi asteptam ca istoria straveche si veche a Romaniei sa se rescrie intre aceste limite ale adevarului istoric. Ideea latinitatii poporului roman si limbii romane este deja ridiculizata si de catre elevii de gimnaziu. Transilvania a fost sub dominatie austro-ungara sute de ani. Romanii nu stiu nici una din aceste doua limbi . la fel limba turca .sub turci am stat de asemenea cateva sute de ani. Noi ,romanii, asteptam acest miracol al ADEVARULUI ISTORIC AL ROMANIEI! Multumim si succese in continuare!

 6. Felicitari Daniel Roxin ! M Coman. 1987 U.M. 1908 Bucuresti.

 7. floria stjames // 27 decembrie 2015 at 10:00 // Răspunde

  Sint absolventa a Universitatii Bucuresti, sectia romana-engleza. Inca din facultate mi-am pus intrebari referitoare la “romanizarea” dacilor si la “originea latina”: a limbii romane. Nu aveam dovezi, doar o minte cercetatoare si dragoste fata de origini si limba. Dvs. mi-ati confirmat banuielile. Va multumesc pentru activitatea pe care o desfasurati, pentru dragostea si pasiunea de care dati dovada, pentru lupta de a repune in drepturi un popor dispretuit si o limba-mama, din care s-au desprins limbile latine moderne. Mult succes si un An Nou cu sanatate, bucurii si impliniri!

 8. in banat sunt zone unde istoria o scot plugurile la fiecare arat. inchipuiti-va o zona in campia de vest complect diferita de cea de azi acoperita de paduri si mlastini unde exista cuptoare de fier din hallstatt, lama de fier lungime 40 cm (echivalentul unei rachete patriot pe vremea aia) la sute de kilometrii departare de zacaminte de fier ce aveau sa fie descoperite 3000 de ani mai tarziu, sub aceasta asezare sapi si dai de oale dinaintea inventarii rotii si tot nu esti in galben esti in cenusa si gasesti unelte primitive. mai faci o sectiune si aflii ceramica dacica, tetradrahme,un disc solar… inainezi cu sectiunea si te infigi intr-un cimitir, mortii stau cu fata la rasarit, margele, pinteni, podoabe, de ev mediu. desupra cucuruz plantat de comunisti. un sat simplu, banal din banat 3m adancime de continuitate. bang bang se aude clopotul bisericii din satul aflat la 1 km distanta si inca aici. intorci capul si la 30 de km departare: jadani cornesti o enigma a trecutului locul unde a existat cea mai mare asezare din europa. atit de veche incat nimeni nu stie cine a ridicat-o insa factura construiri ei e imensa. milenii care nu au reusit sa netezeasca istoria. btw dacii aveau un sistem federativ. fiecare taraboste avea cetatea lui si era independent.la cugir este una peste munte alta. peste alt munte e tartaria. si ametesti cate salașe gasesti. salaj-salaș. cugir-cujir, jirul fructul stejarului. o venit un neamt in schimb de experienta la noi. wow cata istorie aveti in pamant, noi trebuie sa mergem in egipt sa sapam dupa istorie. pe buna dreptate bagi harletu in germania in pamant si la 25 cm nici rama nu mai gasesti. nu ati vazut um mormant dac vreodata, o reconstituire, e ceva “suprarealist”. cosciugele din zilele actuale sunt penibile. un print dac insa era inmormantat ca un faraon egiptean.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii