Salina Slănic Prahova, cea mai mare salină din Europa

Situată între văile Prahovei și Teleajenului, la circa 44 km de Ploiești și la o altitudine de 400 m, salina Slănic Prahova este cea mai mare din Europa, având la bază 32 de metri și o înălțime de 45 de metri. Suprafața totală este de 78.000 metri pătrați, 2,9 milioane metri cubi de sare fiind excavați din mină. Istoria spune că moșia Slănic a fost cumpărată de spătarul Mihai Cantacuzino în jurul anului 1685 și că exploatările au început în 1688 pe Valea Verde, iar câțiva ani mai târziu și pe Baia Baciului.
Salina este formată din două nivele, Unirea și Mihai. Lucrările la mina Unirea au început în 1938 și exploatarea sării s-a făcut începând cu 1943. După 1970, mina devine un important obiectiv turistic datorită condițiilor naturale deosebite: un microclimat bogat în ioni de natriu, o temperatură constantă de 12 grade pe toată perioada anului, o presiune atmosferică de 730mmHg și o umiditate cu aproximativ 10% mai scăzută decât media celei de la suprafață. Toate aceste condiții sunt foarte propice celor cu probleme respiratorii care au la dispoziție spatii amenajate, locuri de joacă, un teren de sport, o sală cu mese de biliard și un bufet. În sala Genesis, Iustin Nastase a realizat sculpturi în sare, busturi ale lui Decebal și Traian. Alte lucrări, semnate de artista Oana Brezeanu, sunt busturile lui Mihai Eminescu și Mihai Viteazul.
Mina Mihai se află deasupra minei Unirea și este delimitată de aceasta printr-un plafon de 40m grosime. Aceasta a fost deschisă în 1912 și, până în 1942, 462.332 m3 de sare au fost excavați de aici.
Ancuta Motoianu
Sursa: wikipedia.org, http://www.slanic.ro
Surse foto: http://statiunea-slanic.ro, http://www.slanic.ro, Romeo Lugovoiu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu