Noutăți

Sahara și oazele ei fermecătoare. Descoperă oaza Gaberoun, locuită cândva de către beduini, considerată una dintre cele mai frumoase de pe planetă!

  •  
  •  
  •  

Despre Sahara știm că este cel mai mare deșert al Terrei, cu o suprafață care o egalează pe cea a Statelor Unite. Nimeni nu mai știe când s-a format minunata oază Gaberoun, sub soarele fierbinte al Saharei. Nu se mai știe precis nici măcar cu câte secole în urmă s-au stabilit beduinii în acest loc primitor, aflat pe țărmurile unui lac de mari dimensiuni din inima deșertului. La un moment dat, beduinii au părărsit oaza Gaberoun, însă un asemenea loc minunat n-avea cum să rămână cu totul pustiu și necălcat de picior de om. Frumusețea atrage ca un magnet, oricât de greu s-ar ajunge la ea!

Oaza, vestită pentru priveliștile sale – împrumutate, parcă, din paradis, este vizitată de persoane venite de la mari depărtări, cărora puținii locuitori ai fermecătoarei oaze încearcă să le facă șederea cât mai plăcută. Sezonul preferabil pentru vizitarea oazei Gaberoun (numită și Gaber Awhn sau Gabraun și aflată în regiunea Fezzan din sud-vestul Libiei), este perioada cuprinsă între lunile octombrie și mai, când climatul este mai blând.

y

O mică tabără turistică este localizată pe țărmul de nord-est al lacului, incluzând camere de dormit, o curte interioară și un magazin de suveniruri, al cărui vânzător este înveșmântat ca un tuareg. Atracția principală a oazei este lacul. În ciuda prezenței unor crustacee adaptate la viața în apa hipersalină, scăldatul în lacul oazei Gaberoun oferă călătorului toropit de căldură o bucurie greu de descris, după cum mărturisesc cei care au avut prilejul de a ajunge pe încântătoarea insulă de verdeață din Sahara. Oaza se află la 3-4 ore (150 km) de condus de orașul Sabha.

Pe țărmul de nord-vest al lacului pot fi văzute, presărate printre palmieri, urmele fostei așezări a beduinilor care au locuit oaza odinioară. Se zice că, la o vreme, membrii tribului statornicit aici își câștigau traiul prin vânzarea crustaceelor pescuite din apa sărată a lacului. În urmă cu trei decenii, cea mai mare parte dintre localnici s-a mutat într-un alt loc, în case construite special pentru ei. E greu de crezut că, deși îi aștepta o viață mai confortabilă și mai aproape de civilizație, s-au desprins cu ușurință de acest loc deosebit.

x

Oaza Gaberoun este considerată una dintre cele mai frumoase oaze de pe planetă. Unii dintre privilegiații care au avut ocazia să petreacă mai multe zile la Gaberoun spun că luciul întins al lacului, care se numără printre minunățiile Saharei, are o misterioasă însușire: își schimbă culoarea, pe parcursul zilei. Dis-de-dimineață lacul este albastru, la prânz apa sa liniștită devine verde, pentru ca spre asfințit să dobândească o tentă violacee.

i

tw

z

c

h

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: wikipedia.org, mapcarta.com, australiangeographic.com.au, wikitravel.org

Foto: www.bestourism.com, flickriver.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii