Noutăți

Sahara el-Beyda – deșertul alb din Africa (galerie foto)

  •  
  •  
  •  

La aproximativ 45 km nord de Farafra, Egipt, sub razele puternice ale Soarelui, se pot zări niște formaţiuni bizare din calcar şi cretă de un alb strălucitor. Zona denumită „Deșertul Alb al Africii” sau „el-Sahara el-Beyda” se întinde pe o suprafață de doar 200 km pătrați. Acum câteva milioane de ani această regiune s-a aflat sub mare. Odată ce apa s-a retras straturile sedimentare au fost erodate de vânturile şi furtunile de nisip, ceea ce a făcut ca în picioare să rămână astăzi doar aceste roci.

Ce este și mai interesant, datorită unei iluzii optice, este faptul că aceste stânci pot părea de culori diferite în funcție de intensitatea luminii Soarelui. Astfel, în mijlocul zilei le vom vedea alb strălucitoare. iar la apusul Soarelui, odată ce lumina scade, formațiunile vor căpătă nuanţe de auriu și galben.

Sahara el-Beyda este în prezent rezervaţie naturală protejată, asta după ce multe dintre formațiuni au fost distruse de turiștii dornici de a lua cu ei acasă o amintire din deșertul alb. Astăzi sunt stabilite rute speciale și exclusive care pot fi străbătute cu vehicule de teren și pe jos. Zonele mărginașe, denumite și Deșertul vechi, pot fi străbătute cu ușurință de turiști, însă pentru partea principală e nevoie de acreditări speciale.

desert7 desert6 desert5 desert4 desert3 desert2 desert1

sursa: pbase.com/

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii