Noutăți

Sahara a fost în trecut o zonă plină de verdeață și viață…

Conform unui nou studiu publicat recent în revista Science Advances, există dovezi care arată faptul în trecut Sahara nu era tocmai un deșert, ci mai degrabă o zonă luxuriantă, plină de vegetație și viață. Ceea ce este acum una dintre cele mai neprielnice zone pentru locuit de pe planetă, a fost cândva „acasă” pentru vânători-culegători care trăiau în savanele din regiune în urmă cu aproximativ 10.000 de ani. În acele vremuri precipitațiile erau de zece ori mai mari decât cad astăzi în această parte a lumii. Conform datelor meteorologice, în Sahara cad anual între 35 – 100 mm precipitații.

Interesant este faptul că dovezile arheologice arată că oamenii au ocupat o mare parte din Sahara în timpul perioadei umede, însă, treptat, s-au retras, asta în urmă cu aproximativ 8.000 de ani.

“Se pare că odată cu venirea acestei clime uscate, în timp de circa o mie de ani zona a fost părăsită de oameni. Cei care au ajuns după aceea aici au fost diferiți cultural de cei care au plecat, cel puțin asta ne indică dovezile arheologice din patru situri diferite”, a declarat Jessica Tierney.

Astăzi, pe lângă faptul că cercetările au identificat deja existența perioadei verzi din Sahara, profesorul Tierney și colegii săi de la Universitatea din Arizona au reușit să găsească și dovezi ale acestei clime în sedimentele depuse în mai multe regiuni din largul coastelor aflate la Marea Roșie.

Sahara cuprinde o treime din Africa, fiind cel mai mare deșert de pe Pământ. Deșertul se întinde de la țărmul Oceanului Atlantic până la Marea Roșie, alcătuind un trapez cu o lățime în vest de 4.500 – 5.500 km, iar în nord-sud cu latura de 1500 – 2.000 km.

Clima este tropical-deșertică, cu temperaturi medii de 38°C. Sahara este o regiune endoreică, lipsită de cursuri de apă permanente, rețeaua hidrografică fiind reprezentată prin ueduri, care se umplu cu apă în timpul ploilor ocazionale.

sursa: sciencedaily.com/

sursa:/phys.org/news/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii