Noutăți

Să nu uităm – astăzi se împlinesc 579 de ani de la odiosul „Unio Trium Nationum”, prin care ungurii, secuii și sașii le-au luat toate drepturile românilor din Transilvania

Astăzi, tot felul de lucrări de propagandă maghiară vor să convingă lumea de nemăsuratul umanism pe care ungurii l-au avut în Transilvania sau aiurea și de faptul că românii sau alte neamuri ajunse sub cizma ungurească au dus o viață minunată, pline de drepturi și libertăți. Manipularea este atât de grotescă încât foarte mulți unguri de bună credință sunt absolut convinși că exact așa au stat lucrurile..

În realitate, ungurii s-au dovedit aproape un mileniu principalul agresor al românilor din Transilvania, iar unul dintre cele mai odioase evenimente care au dus la lipsirea totală de drepturi sociale și politice pentru românii din Ardeal s-a petrecut pe 16 septembrie 1437. În acea zi, la Căpâlna, s-a semnat o înțelegere între națiunile așa zis favorizate din Transilvania – ungurii, secuii și sașii – prin care românii au fost transformați LA EI ACASĂ în națiune tolerată, luânduli-se orice drept de participare la viața socială sau politică. Cu alte cuvinte, au fost transformați în iobagi (sclavi legați de pământ) pentru 350 de ani, până la desființarea iobăgiei și a sistemului politic medieval.

În istorie, această înțelegere a rămas sub numele “Unio Trium Nationum”.

Cee ce reprezintă culmea prostiei unor români care vor să pară toleranți și multiculturali este faptul că vorbesc despre câte au construit ungurii și sașii în Transilvania, în comparație cu românii, și câte au avut românii de învățat despre civilizație de la austrieci, de exemplu. Păi, dacă li s-a interzis orice emancipare, dacă nu au avut voie să construiască decât în lemn, dacă nu au avut acces la educație și cultură pentru că ungurii și austriecii le-au interzis aceste lucruri, cum să se dezvolte? Aceasta-i întrebarea!

În orice caz, să ne aducem aminte! Cine uită istoria, riscă să o repete, zicea cineva…

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

6 Comments on Să nu uităm – astăzi se împlinesc 579 de ani de la odiosul „Unio Trium Nationum”, prin care ungurii, secuii și sașii le-au luat toate drepturile românilor din Transilvania

 1. Marius Pîrjol // 16 septembrie 2016 at 21:53 // Răspunde

  Ca bine ziceti domnule Daniel!
  Dar toate la timpul lor…istoria unui stat are perioade de inflorire si perioade de decadere…va veni si ziua aceea cand românii vor triumfa!

 2. “Cine uita nu merita” -Nicolaie Iorga

 3. Din păcate, autorul “uită” să precizeze că “naţiunea” reprezenta total altceva în evul mediu decât în zilele noastre… şi uite aşa s-a reuşit din nou 1 mic text care incită la ură.

  • Daca termenul de genocid,a fost creat in 1944 inseamna ca amerindienii,africanii,indienii,(si alte popoare!) au suferit in veacurile trecute doar “inaltarea la Domnul”?

 4. Atata ne kakam pe noi ca nu am avut drepturi. Nu-i adevarat. Nu am avut drepturi egal, ceea ce este cu totul altceva. La fel ca si azi, si atunci nu am fost altceva decat o banda de hoti, talhari si criminali.
  Cum dracu sa putem fi considerati ca o natiune si sa avem drepturi egale? Ne-au alungat slavii din Balcani exat din aceleas motive.
  Vlahii din Transilvania, fara drepturi trebuieu sa mearga toti in Moldoca sau Valahia. De ce nu au mers? Pentru ca chiar si fara drepturi egal o duceu mai bine dacit cei din Moldova si Valahia

  • Hot, talhar si criminal, poate ca esti tu! Habar nu ai de istorie. Sau poate ca esti vreun alogen care se da român. Oricum ai da-o, ceea ce ai spus arata ca esti nul ca om. Nu ne mai deranja!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii