Noutăți

“Să fie lumină”. Cum s-ar fi umplut Universul de lumină, din perspectiva unor oameni de știință

  •  
  •  
  •  

Găurile negre sunt în general obiecte cosmice despre care credem că se formează după dispariția unei stele masive, însă cercetătorii au dezbătut dacă s-ar fi putut forma și în primele clipe de după Big Bang, cu mult înainte de apariției primului „Soare”.

Marea majoritate a credințelor vorbesc despre prima stare a lumii ca fiind una aflată într-un întuneric total, iar apoidatorită Creatorului, acest Univers întunecat s-a umplut de lumină. În înțelegerea științifică, perioada de după Big Bang era complet întunecată. La un miliard de ani mai târziu, a avut loc expansiunea Universului, aducând cu aceasta tot ce știm astăzi că se află în spațiul cosmic, precum și lumină vizibilă. Dar specificul tranziției de la întuneric la lumină a fost un mare mister, până când un studiu recent efectuat de cercetători de la Universitatea din Iowa, ne dă ca „vinovate” de apariția luminii în Univers aceste găuri negre primordiale.

Oamenii de știință susțin că găurile negre care se găsesc în centrul galaxiilor aruncă materie cu o forță atât de puternică încât materialul ejectat poate străpunge mediul înconjurător, făcând astfel ca lumina să se împrăștie în Univers. Cercetătorii au ajuns la această concluzie prin observarea luminii ultraviolete care a scăpat din Tol 1247-232, o galaxie situată la aproximativ 600 de milioane de ani lumină distanță de Pământ.

gaura neagra 2

“Observațiile arată prezența unor surse de raze X foarte strălucitoare, care ar putea proveni dintr-o gaură neagră. Este posibil ca aceasta să creeze vânturi care să ajute radiația ionizantă de la stele să scape. Este posibil ca gaura neagra să fi ajutat universul să devină luminat”, a spus profesorul Kaaret.

Cum ar fi posibil ca o gaură neagră, cunoscută în mod normal pentru faptul că atrage materie, ar putea să o ejecteze, nu este tocmai înțeles. Nu există un răspuns clar, deoarece găurile negre sunt greu de studiat. Recent, totuși, oamenii de știință au analizat posibilitatea ca jeturile de materii care au scăpat să poată fi propulsate de energia de rotație accelerată a unei găuri negre, precum și de câmpurile magnetice ale acesteia.

sursa: http://www.sciencealert.com/ancient-parasitic-black-holes-could-be-responsible-for-making-the-universe-s-heaviest-atoms

sursa: http://bigthink.com/paul-ratner/how-the-universe-was-filled-with-light-according-to-science

traducere și adaptare Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on “Să fie lumină”. Cum s-ar fi umplut Universul de lumină, din perspectiva unor oameni de știință

  1. cetățeanul tulburat // 3 septembrie 2017 at 19:35 // Răspunde

    O mare minciună cel big bang, ei se uită prin gaura cheii numit Hubble telescop și ne povestesc ce și cum, eu îi înțeleg că planeta e așa mică iar ei se plictisesc aici vânzându-ne gogoși, dar mai întâi să începem să călătorim în spațiu să vizităm alte planete, sisteme solare, galaxii, să luăm contact cu n civilizații să facem schimburi de idei și impresii…Apoi putem trage niște concluzii de unde a început și unde se termină…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii