Cunoaste lumea

Noutăți

S.O.S., ROMÂNII DIN UCRAINA! Limba română are din ce în ce mai puțin loc în școlile din statul vecin și… prieten

  •  
  •  
  •  

Mai mulți lideri ai unor asociații naţional-culturale româneşti din Ucraina au făcut apel la autoritățile superioare ale statului ucrainean, în încercarea de îmbunătățire a situației tot mai dificile a învățământului în limba română din acest stat. Potrivit portalului de știri BucPress din Cernăuți, președintelui și premierului Ucrainei le-a fost adresată o scrisoare de protest „împotriva eliminării limbii şi literaturii române din clasele superioare din şcolile de cultură generală cu limba română de predare din Ucraina”.

După cum precizează sursa citată, în conformitate cu un „proiect de decizie” al Ministerului Educației de la Kiev, „în anul de învăţământ 2017/2018 în clasele X-XI (clasele superioare) lipseşte cu desăvârşire din componentul invariativ al planului de învăţământ (limba şi literatura română, limba maternă), ceea ce constituie o încălcare fără precedent a drepturilor minorităţii româneşti din Ucraina, drepturi de care comunitatea românească nu a fost lipsită nici în perioada sovietică”.

Potrivit Constituției României, Statul român sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor țării și acționează pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase, cu respectarea legislației statului ai cărui cetățeni sunt.

Pe durata conflictului armat din estul Ucrainei, ce a debutat în aprilie 2014, reprezentanții statului român și-au declarat susținerea necondiționată față de această țară. După sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei pe durata amintitului conflict, în care Ucraina făcea cu greu față agresiunilor forțelor rebele, separatiste, ar fi de așteptat… măcar un dram de recunoștință. Iar această recunoștință ar trebui să se manifeste prin fapte, nu doar la nivel declarativ. Cel mai simplu mod în care ar putea acționa autoritățile centrale de la Kiev ar fi îmbunătățirea, prin lege, a situației minorității românești din Ucraina.

În același timp, e de așteptat ca autoritățile române să fie mai active, mai ferme, în apărarea intereselor acelora dintre români care n-au avut șansa de a rămâne între granițele propriului stat național, în urma unei cumplite nedreptăți istorice. Să nu uităm nicicând că, în 1940, în urma pactului Molotov-Ribbentrop, Bucovina de Nord a fost răpită în mod samavolnic de către URSS și făcută cadou Republicii Sovietice Ucrainene.

a

Mai jos, se află textul scrisorii prin care frații noștri din Ucraina se adresează autorităților statului în care trăiesc astăzi, implorând respectul care li se cuvine ca minoritate, pe pământul stăpânit de către moșii și strămoșii lor cu mult înainte de apariția primelor triburi de slavi, în regiune.

Cine știe, poate că-l va citi și vreun înalt reprezentant al statului român!

„Stimate domnule Președinte Petro POROŞENKO,

 Vă aducem la cunoștința Dumneavoastră situația deplorabilă privind asigurarea drepturilor comunității românești din Ucraina. Administrația actuală a Ucrainei, în pofida legislației ucrainene, desfășoară presiuni în creștere asupra drepturilor minorităților naționale. Numărul școlilor românești din regiunea Cernăuți după anul 1991 s-a redus de la 91 la 62, o serie de materii în aceste școli fiind trecute forțat la predarea în limba ucraineană, lucru care nu și-a permis nici măcar regimul totalitar sovietic; documentația în școlile cu limba română de predare a obiectelor e completată doar în limba ucraineană. Pentru confirmarea celor de mai sus venim cu un nou exemplu.

Recentul Plan-model de învățământ pentru clasele 10-11 a instituțiilor de învățământ general, pentru anul de învățământ 2017/2018, a stârnit indignarea și repulsia comunității române din regiunea Cernăuți. Dispariția din componentul invariativ al planului de învățământ a limbii române (limbii materne) și a literaturii române e o încălcare fără precedent a drepturilor noastre, pe care nu și-a permis-o nici regimul totalitar stalinist. Includerea limbii materne în categoria obiectelor de profil opțional duce inevitabil la dispariția orelor de limbă maternă în proporție de  90%. Realizarea acestui plan e un pas în plus spre asimilarea comunității românești din Ucraina, care constituie 0,5 mln. din populația țării. Asemenea tentative noi le înțelegem ca încercări de lezare directă a dreptului de studiere a limbii materne  și a literaturii, prin aceasta încălcându-se o serie de legi ale Ucrainei și a mai multor convenții europene, ratificate de Ucraina.

Constituția Ucrainei prevede că la adoptarea de legi sau decizii noi nu se permite restrângerea conținutului și volumului drepturilor și libertăților existente (art.22), însă proiectul de decizie în cauză încalcă dreptul nostru la studierea limbii materne. Planul de învățământ propus de Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina contrazice prevederilor art. 6 al Legii Ucrainei privind minoritățile naționale, conform căreia statul garantează dreptul la instruire în limba maternă în instituțiile de învățământ de stat. Articolul 14, pct.2 al Legii Ucrainei privind ratificarea Convenției-cadru a Consiliului Europei privind protecția minorităților naționale a stabilit faptul că statul se obligă să asigure «condiții adecvate pentru predarea limbii minorității respective sau pentru studierea în această limbă». Planul de învățământ propus creează condiții neadecvate, întrucât restrânge condițiile existente anterior. Carta Europeană privind limbile regionale și ale minorităților (partea II, art.7, p.f) printre scopurile și principiile care se impun a fi respectate, își concentrează atenția asupra «stabilirii formelor și mijloacelor adecvate de predare și de studiere a limbilor regionale și ale minorităților la toate nivelurile», însă planul de învățământ propus îi lipsește pe elevi de posibilitatea de a studia limba maternă la nivelul claselor a X-XI.

În egală măsură, se impune a fi luată în considerație situația politică care s-a creat în prezent în Ucraina și de a nu insista asupra asimilării românilor din Ucraina. Aceste intenții intră în contradicție cu Legea Ucrainei privind ratificarea Convenției-cadru a Consiliului Europei privind protecția minorităților naționale, care în preambul insistă asupra tezei conform căreia «protecția minorităților naționale reprezintă un element esențial pentru asigurarea stabilității, democrației și păcii pe întregul continent». Oare o politică atât de dură față de comunitatea românească din Ucraina contribuie la stabilitate, democrație și pace?

Reieșind din cele de mai sus, apelăm la ajutorul Dumneavoastră în vederea protecției drepturilor noastre la studierea limbii materne și a literaturii de către elevii claselor X-XI a școlilor de cultură generală, respectiv păstrarea în componentul invariativ a planului de învățământ a limbii și literaturii române.”

cr Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: BucPress, foaienationala.ro/

Imagini: bucpress.eu, wikipedia.org, www.encyclopediaofukraine.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on S.O.S., ROMÂNII DIN UCRAINA! Limba română are din ce în ce mai puțin loc în școlile din statul vecin și… prieten

  1. cristian c. n. // 25 ianuarie 2017 at 19:04 // Răspunde

    Dureros!Dar pe statul roman il doare la basca. Si nici pe cetatenii sai nu-i banui de oarecari sensibilitati.Acum si romanii astia din Ukraina n-au alta treaba.Pai noi aici avem treburi foarte importante de rezolvat;sa vedem cine ne mai da cinspe lei la pensie,unde s-au bagat tigai la promotie,sa aflam unde si cine da o fasole cu aroma de ciolan afumat,etc…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii