Noutăți

S-au început testele la cel mai mare și puternic laser din lume – cel de la Măgurele!

Directorul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară ne aduce o veste excelentă: au demarat primele testări ale componentelor Laserului de la Măgurele. Acest laser de mare putere constituie un proiect despre care se spune, deseori, că va reintroduce România în clubul statelor în care se face cercetare în domeniul tehnologiilor de vârf.

Trebuie specificat că laser ca al nostru nu va mai avea nimeni. Nici măcar SUA! Este vorba despre un laser a cărui putere va fi de o mie de ori mai mare față de orice alt laser de pe mapamond. Construirea laserului românesc presupune o investiție estimată la 300.000.000 de euro. Finanțarea mărețului proiect se face din fonduri europene, dar și de la bugetul de stat.

Instalația, numită Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, este alcătuită din două lasere extrem de puternice, plus un generator de radiații de tip gamma. Fiecare din cele două lasere va avea o putere de zece petawați (10PW).

c

După punerea în funcțiune a „Laserului de la Măgurele” se vor efectua cercetări în diverse domenii. De pildă, se vor testa variate materiale menite să intre în componența sateliților și navelor spațiale, știut fiind că aceste materiale sunt expuse la niveluri înalte de radiații. Sau se vor efectua cercetări cu caracter medical, vizând noi tratamente pentru afecțiunile maligne.

Cu ajutorul complexei instalații de la Măgurele s-ar putea realiza și accelerarea particulelor, efectuându-se observații cu ajutorul cărora specialiștii în fizică vor ajunge la o mai bună cunoaștere a materiei, a particulelor și energiilor care o compun. Este un privilegiu pentru România să găzduiască o astfel de instalație, pe platforma de la Măgurele.

Proiectul de la Măgurele reprezintă și o șansă pentru mulți fizicienii români, care vor putea să-și realizeze obiectivele de cercetare, chiar aici în țara natală, fără a mai fi nevoiți să emigreze în alte state, pentru a se realiza pe plan profesional și a avea acces la logistica necesară cercetării. E de așteptat că România va atrage, la Măgurele, atât cercetători străini, cât și fizicieni români înalt-calificați peste hotare, care vor hotărî să se înapoieze în țară, spre a se implica în studii desfășurate în cadrul celui mai puternic laser existent în lume.

a

La Măgurele, vor putea fi realizate surse de radiații gama cu ajutorul cărora vor fi identificate cu acuratețe deșeurile radioactive stocate în trecut, spre izolarea temeinică și neutralizarea celor periculoase pentru om și mediul natural. Tot acolo, vor fi testate componentele electronice menite să intre în componența sateliților plasați pe orbită. Se urmărește realizarea unor componente electronice cât mai rezistente la radiațiile cosmice.

Un lucru este sigur: la Măgurele va fi de lucru din plin, după lansarea celui mai puternic laser de pe pământ!

b

Vezi aici o emisiune despre Laserul de la Măgurele:

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații: www.rador.ro, adevarul.ro, www.mediafax.ro

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii