Noutăți

S-au descoperit fosilele celor mai vechi animale de pe Terra, cu o vârstă de 558 de milioane de ani

O echipă internațională de cercetători susține că a descoperit urme de colesterol pe o fosilă din perioada Ediacaran primordial. Această dovadă, spun cercetătorii, face din aceasta cel mai vechi animal cunoscut din istoria Pământului. Câteva mii de fosile de Dickinsonia au fost descoperite în ultimii 75 de ani pe Pământ, însă apartenenta sa la regnul animal, unul dintre marile regnuri de viețuitoare, alături de plante și ciuperci, a generat numeroase controverse în comunitatea științifică. Dickinsonia măsoară până la 4 metri lungime și prezintă segmente asemănătoare nervurilor de-a lungul corpului său oval. Acest organism enigmatic datează de la Ediacaran (571 de milioane până la 541 milioane de ani în urmă), perioadă care a precedat imediat Cambrianului, o perioadă în care viața animală “a explodat” pe Terra.

“Cel mai greu a fost să găsim fosile de Dickinsonia conţinând încă material organic. Moleculele de grăsime fosilizate pe care le-am descoperit proveneau de la animale ce erau mari şi numeroase în urmă cu 558 de milioane de ani, cu milioane de ani mai devreme decât credeam. Oamenii de știință încearcă de mai bine de 75 de ani să dovedească faptul că acest organism este de fapt Sfântul Graal al paleontologiei. Fatolul fosil confirmă acum faptul că Dickinsonia este cea mai veche fosilă de animal de pe Terra”, a explicat cercetătorul Ilya Bobrovskiy, principalul autor al studiului.

Dickinsonia pare a fi un animal bizar și există încă multe mistere în jurul său. Oamenii de ştiinţă încă nu cunosc modul în care se hrăneau şi se reproduceau aceste vieţuitoare care trăiau pe fundul oceanului în urmă cu 560 de milioane de ani, asta pentru că nu au gură, intestine sau anus.

Pe de altă parte, calcule recunoscute științific arată că regnul animal are pe Terra o vechime de 720 de milioane de ani. Ceea ce înseamnă că rămâne “o prăpastie” de aproximativ 160 de milioane de ani, până la apariţia pe Pământ a acestei creaturi, mister pe care viitorul s-ar putea să îl dezlege.

sursa: https://gizmodo.com/extraordinary-evidence-suggests-558-million-year-old-fo-1829200190
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii