Noutăți

S-a reușit în premieră efectuarea unei comunicări cuantice în mijlocul unei așezări urbane

  •  
  •  
  •  

Cercetătorii au trimis primul mesaj de mare dimensiune, criptat cuantic, prin aerul de deasupra unui oraș. Acest test demonstrează faptul că acest tip de comunicare cuantică este cât se poate de practic, iar în viitor cu siguranță va face parte din viețile noastre.

În demonstrația lor, cercetătorii au folosit criptare cuantică 4D pentru a transmite date între două clădiri aflate în campusul Universității Ottawa, la o distanța de 300 de metri una fața de cealaltă. Schema de criptare este descrisă ca fiind “4D” deoarece este capabilă să trimită mai multă informaţie, asta pentru că fiecare foton conţine doi biţi de informaţie. Acest lucru înseamnă că fiecare foton poate avea următoarele patru posibilităţi: 00, 01, 10 sau 11.

Criptarea cuantică este mai sigură, deoarece poate tolera mai mult zgomot de fond (alte echipamente electronice, rețele de comunicații etc) sau chiar încercările de interceptare fără ca transmisia să fie nesecurizată. “Această toleranță la prag de zgomot mai mare înseamnă că atunci când criptarea cuantică 2D eșuează, putem încerca să implementam 4D deoarece, în principiu, aceasta este mult mai sigură și mai rezistentă la zgomot”, a afirmat Ebrahim Karimi într-un comunicat de presă.

Următorul pas ar fi, potrivit celor de la Futurism care citează mai multe surse din cadrul echipe de cercetare, testarea tehnologiei într-o rețea cu trei legături care să se întindă pe distanțe mai lungi, fiecare legătură să fie la aproximativ 5,6 kilometri distanță. Scopul pe termen lung este de a conecta rețeaua nou creată din trei receptori și difuzori la o rețea urbană, creând astfel o rețea de comunicații cuantice cu legături multiple, dar folosind mai mult de patru dimensiuni.

sursa: https://futurism.com/for-the-first-time-ever-quantum-communication-is-demonstrated-in-real-world-city-conditions/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on S-a reușit în premieră efectuarea unei comunicări cuantice în mijlocul unei așezări urbane

  1. Olume ,nebuna,nebuna…iti trebuiesc citeva decenii sa furi ceva,citeva sa-ti dai seama ce ai furat,si inca vreo citeva sa afli la ce foloseste….sigur ca nu vei afla si o sa concepi un nou tip de telefon mobil!:))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii