Noutăți

S-a reușit implementarea unui sistem de operare pe calculator în… ADN-ul uman. Cât costă o asemenea tehnologie și de ce cred oamenii de știință că este utilă?

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință au dezvoltat ceea ce pretind este cea mai eficientă tehnică de stocare a datelor realizată vreodată, chiar în interiorul ADN-ul uman. Pentru a stoca datele în ADN acestea au fost convertite în stringuri binare de 1 și 0, iar ulterior au fost comprimate într-un singur fișier și divizate în stringuri binare scurte. Pentru a alege aceste stringuri și pentru a le reașeza la locul prestabilit, cercetătorii au creat un algoritm denumit ”fântână ADN”.

ADN-ul de stocare în sine nu este nou, tehnica a fost dezvoltată încă din 2012 de către cercetătorii de la Universitatea Harvard, care au reușit să comprime o carte de 53.400 de cuvinte în codul genetic al moleculelor de ADN sintetic, iar apoi le-au recitit folosind secvențierea ADN-ului. Însă acum este pentru prima dată când oamenii de știință au reușit să stocheze un film, un sistem de operare calculator OS, precum și un card de Amazon în ADN-ul uman.

“ADN-ul nu se va degrada în timp precum CD-uri sau HDD-urile, fiind cea mai sigură formă de stocare“, susține Yaniv Erlich de la Universitatea Columbia, unul dintre principalii arhitecți cibernetici ai acestui ultim experiment reușit.

Inclusiv cei de la Microsoft sunt implicați în aceste cercetări, voci din cadrul companiei declarând faptul că, cel puțin teoretic, astfel de stocări de date sunt de 20 de ori mai eficiente decât cele clasice. Totuși, cel puțin în zilele noastre, stocarea în ADN este extrem de costisitoare și dificil de realizat la scară largă. Crearea șirurilor binare costă 7.000 de dolari iar alți 2.000 de dolari trebuie investiți pentru citirea datelor.

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii