Noutăți

S-a inventat programul care imită modul de a învăța al creierului uman

Cercetătorii americani au creat un program pentru calculator care imită modul de a învăța al creierului uman, ceea ce reprezintă un progres în domeniul inteligenței artificiale, informează agenția France Presse.

“Pentru prima dată, noi credem că avem un sistem informatic capabil să învețe un număr mare de concepte vizuale și care se deosebește cu greu de modul de a învăța al oamenilor”, a declarat la o conferinţă de presă, Joshua Tenenbaum, profesor la Massachusetts Institute of Technology.

6a00d8341bf7f753ef01b7c7f94c52970b-800wi

Programul denumit “Bayesian Program Learning” (BPL) a fost creat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și de la Universiățile din New York și Toronto. Este bazat pe modul în care creierul uman înțelege și dobândește noi concepte, pe capabilitatea de a învața într-un mod rapid, caractere în mai multe limbi, reuşind să generalizeze ceea ce a învățat.

Programul inovator este descris si în revista “Science”. Revista anunţă că programul poate învăța să recunoască și caractere scrise de mână. “Chiar înainte de a merge la grădiniță, copiii învață să recunoască noi concepte pornind de la un singur exemplu și le pot imagina pe cele noi, dar suntem încă departe de a construi calculatoare inteligente precum un copil uman”, a adăugat Joshua Tenenbaum.

Programul, odată pus la punct, va fi primul capabil să învețe și să folosească o gamă largă de concepte concrete precum caracterele scrise de mână.

image
Lucrul inedit al acestui program constă în faptul că… “învăță să învețe”, iar cercetătorii au dat ca exmplu sistemul de învăţare a alfabetului latin pentru a afla litere ale alfabetului grecesc.

Cercetătorii au aplicat modelul la peste 1600 tipuri de caractere scrise de mână în 50 de limbi: sanscrită, tibetană și în alfabetul glagolitic (cel mai vechi alfabet cunoscut folosit pentru a reprezenta limbi slave în scris).

1449087047184

traducere şi adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: France Presse, thetelegraph.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii