AIM radionica curs online

Noutăți

Rușii au testat în Marea Neagră o armă revoluționară care ar putea genera catastrove navale…

Potrivit celor de la New Scientist, rapoartele privind problemele de navigație prin satelit recent întâmpinate în Marea Neagră s-ar datora Rusiei, care este foarte posibil să testeze în zonă un nou sistem de falsificare a GPS-ului. Totul a pornit în data de 22 iunie, când Administrația Maritimă a SUA a depus un raport despre un incident aparent fără prea mare însemnătate. Căpitanul unei nave aflate în largul portului rus Novorossiysk a descoperit că GPS-ul său îl poziționa într-o locație greșită, la peste 32 de kilometri de zona în care se afla, în interiorul continentului.

După verificarea funcționării corespunzătoare a echipamentului de navigație, căpitanul a contactat alte nave din apropiere. Urmele lor AIS – semnalele din sistemul de identificare automată utilizat pentru a urmări navele – le-au plasat pe toate în același punct. Cel puțin 20 de nave fiind afectate de această anomalie.

Specialiștii consideră că aceasta este prima utilizare documentată a falsificării semnalului GPS, o tehnologie despre a cărei existență se specula de foarte mult timp că s-ar afla la îndemâna rușilor, însă dovezile în acest sens lipseau.

Până acum, cea mai mare îngrijorare pentru GPS a fost că poate fi blocat prin mascarea semnalului venit de la satelit. Acest lucru poate cauza haos dar este, de asemenea, ușor de detectat. Receptoarele GPS declanșează o alarmă atunci când pierd semnalul din cauza blocării. Un semnal fals însă este mai greu de depistat.

“Blocarea cauzează moartea receptorului, falsificarea face ca receptorul să mintă”, spune consultantul David Last , fostul președinte al Institutului Regal de Navigație al Regatului Unit.

Todd Humphreys , de la Universitatea din Texas, Austin, a avertizat de mai mulți ani despre pericolul care vine în urma spionajul GPS. În 2013, acesta a arătat cum un superyacht cu navigație de ultimă generație ar putea fi ademenit în afara cursului prin trimiterea unui fals GPS. “Comportamentul receptorului în incidentul din Marea Neagră a fost asemănător cu cel din timpul atacurilor controlate efectuate de echipa mea”, spune Humphreys.

Humphreys crede că Rusia experimentează o nouă formă de război electronic. În ultimul an, falsul semnal GPS a provocat haos pentru receptoarele terminalelor mobile din centrul Moscovei. Problema nu a devenit evidentă până când oamenii nu au încercat să joace Pokemon Go. Semnalul fals, care pare să se concentreze asupra Kremlinului, relocă pe oricine în apropiere, la Aeroportul Vnukovo, aflat la 32 km distanță. Acest lucru are probabil rațiuni de securitate. Multe bombe, rachete și drone ghidate de NATO se bazează pe navigația prin GPS, iar succesul parolării ar face imposibilă atingerea țintelor.

Dar acum interferențele de geolocație sunt folosite departe de Kremlin. Humphreys crede că falsificarea de către un operator de stat este cea mai gravă amenințare. “Aceasta afectează operațiunile de siguranță a vieții pe o suprafață mare. În apele aglomerate cu o vreme proastă, cum ar fi Canalul Mânecii, ar putea provoca o mare confuzie și probabil coliziuni dezastruoase”.

sursa: https://www.newscientist.com/article/2143499-ships-fooled-in-gps-spoofing-attack-suggest-russian-cyberweapon/

traucere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii