Noutăți

Rușii au creat bateria nucleară a cărei durată de viața este de… 100 de ani. Detalii…

Bateria nucleară creată de oamenii de știință de la Institutul Tehnologic pentru Materiale din Moscova este alcătuită dintr-un semiconductor făcut din diamant și o substanță radioactiva care îl alimentează. Chiar dacă bateria nucleară este în prezent doar un prototip, aplicațiile acestei invenții sunt nelimitate. O astfel de baterie cu o durată de viață de 100 de ani ar putea fi folosită pentru aparatele de tipul pacemaker care nu mai trebuie reîncărcate sau pentru misiuni spațiale viitoare către planeta roșie.

Cercetătorii susțin că bateria este sigură pentru activitățile zilnice și poate să fie introdusă chiar și în corpul uman, neexistând riscul vreunei contaminări. Aceasta este alimentată de radiații beta, care nu sunt periculoase pentru sănătate și nu sunt absorbite de celulele umane. Bateriile nucleare există de multe decenii, dar au dimensiuni atât de mari încât pot fi folosite pentru foarte puține lucruri. Modelul conceput de cercetătorii ruși însă este foarte compact și permite totodată înmagazinarea a 3.300 miliwatti-oră de energie la fiecare gram. Astfel, bateria este de până la 10 ori mai puternică decât o baterie obișnuită. Dispozitivul folosește izotopul nichel-63, care se descompune și trimite electrozi de mare viteza, numiți particule beta, în straturile învelișului de nichel, generând electricitate.

Astfel, bateria poate funcționa aproximativ 100 de ani, timpul necesar pentru ca radioactivitatea izotopului nichel-63 să scadă. În cadrul experimentelor, bateria a putut genera 10 microwatti pe centimetru cub de energie, suficient pentru a alimenta un pacemaker.

“Vrem să facem mai mult. Cu cât densitatea de putere a bateriei este mai mare, cu atât mai multe aplicații va avea. Avem capacități decente pentru sinteza diamantelor de înaltă calitate, deci intenționăm să utilizăm proprietățile unice ale acestui material pentru a crea noi componente electronice rezistente la radiații și pentru a proiecta noi dispozitive electronice și optice. Rezultatele de până acum sunt deja remarcabile și pot fi aplicate în medicină și în tehnologia spațială”, a declarat Vladimir Blank, autorul principal al cercetării.

sursa: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5795107/The-incredible-nuclear-battery-lasts-100-YEARS.html
traducere și adaptare:Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii