Noutăți

Rusia lansează în spațiu cea mai strălucitoarea stea artificială. Iată despre ce este vorba…

Mayak, un satelit rus, va fi din această lună una dintre cele mai strălucite stele de pe bolta cerească. Micul satelit va fi lansat de pe un vehicul Soyuz 2.1v, vineri, 14 iulie. Proiectul, condus de cei de la Universitatea de Stat de Inginerie Mecanică din Moscova (MAMI), a costat doar 30.000 de dolari. Odată ajuns pe orbită, la aproximativ 600 kilometri înălțime, satelitul este proiectat să desfacă un reflector solar gigant în formă de piramidă. Scopul este ca acest satelit să ajungă să fie mai strălucitor decât orice altă stea vizibilă de pe Terra.

Pe baza calculelor, se crede că „steaua” va străluci cu o magnitudine de aproximativ -3,6. Acest lucru l-ar face al patrulea cel mai strălucitor obiect de pe cer după Soare, Lună și Venus. Alte calcule arată o luminozitate cu o magnitudine de -10, ceea ce l-ar face mai luminos decât Venus. Deși ar putea fi un proiect interesant, acest lucru nu este văzut cu ochi buni de toată lumea științifică. Observarea spațiului se bazează în primul rând pe vizionarea cerului în timpul nopții cu ajutorul telescoapelor terestre, iar o asemenea stea luminoasă ar putea să-i deranjeze pe mulți astronomi.

srusfa

“Ne zbatem atât de mult în a găsi zone non-urbane unde cerul poate fi privit cu adevărat, iar activitățile omului nu ne influențează munca, însă apariția unui astfel de satelit ne va pune și mai multe piedici”, a declarat Nick Howes, astronom și fost director adjunct al Observatorului Kielder din Northumberland, pentru IFLScience.

La rândul lor, inginerii din spatele acestui proiect speră ca prin apariția stelei rusești oamenii să se implice și mai mult în dezlegarea misterelor Universului. Totodată, nu fac un secret din faptul că această lansare este o ocazie de popularizare a “astronauticii și cercetării spațiale ruse”. Satelitul va orbita în diferite locuri de pe Terra și va putea fi văzut de milioane de oameni.

sursa: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4654084/Russia-set-launch-brightest-star-night-sky.html

sursa: http://www.iflscience.com/space/a-russian-mission-to-create-a-new-star-will-launch-in-two-weeks/

Traducerea și adptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii